Nieuwe dirigent voor dames barbershop

25 april 2007 om 00:00 Nieuws

MUZIEK - Het vrouwelijk barbershopkoor The Midland Sound heeft een nieuwe dirigent, de 51-jarige Simon de Jong. De nieuwe muzikaal leider is kortgeleden vanuit Engeland in Heelsum komen wonen.

The Midland Sound is het dameskoor The Harmonizers’ Sound, een in 1983 opgerichte barbershopkoorvereniging die ook een mannenkoor herbergt. De leden komen van de Utrechtse Heuvelrug en Zuid-West Veluwe. Het dameskoor repeteert iedere maandag in wijkcentrum De Velder in Ede.

De Jong heeft een conservatorium-opleiding gehad met bijvak koordirectie. Hij is lange tijd dirigent geweest bij veel verschillende koren in Nederland, Nieuw-Zeeland en daarna Engeland, met als repertoire gregoriaans, koormuziek van de 15e tot 21e eeuw, musical, barbershop en wereldmuziek.

Hij was ook zang- en muziekdocent. Begin dit jaar begon De Jong samen met zijn vrouw een multidisciplinair muziekcentrum in Heelsum, dat is gericht op particulieren, koren, orkesten en scholen.

Zijn eerste ervaring als dirigent met een barbershopkoor had Simon de Jong in Nieuw Zeeland. De Jong: ,,Barbershopsongs worden op energieke wijze uit het hoofd gezongen. Visuele presentatie is wezenlijk en de uitvoerenden zijn zeer betrokken. Deze kenmerken zijn voor mij een belangrijke drijfveer.’’

Wat De Jong de komende tijd wil, is een nieuw repertoire gaan verkennen aan Nederlandstalige en moderne songs. Ook wil hij het in ensemble zingen anders vorm gaan geven, ,,met behulp van aankleding en bewegingen.’’ De Jong ziet het als een uitdaging ,,om een ervaren groep als The Midland Sound nieuw muzikaal leven in te blazen, te laten groeien en op een hoog uitvoerend niveau te brengen’’.

Zaterdag 12 mei is er een workshop in de Harmonie aan het Nudepark in Wageningen, info: tel. 06-22218613.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie