Verdiende loon DTS blijft uit

30 mei 2007 om 00:00 Nieuws

Precies een week eerder had DTS de ‘loterij’ bij DOS’37 gewonnen. Trainer Eric Speelziek had dezelfde vijf strafschoppennemers aangewezen. Jeroen Drenth van AZSV en Jaap Jan van der Poel maakten allebei geen fout. Vervolgens scoorde Aaltenaar Kevin Vaags wel, waar de op zich zeker niet slechte pingel van Martin Speelziek gestopt werd. De volgende vier strafschoppen waren allemaal raak (Jan Jansen en Ilco van de Hel deden dat namens DTS). De laatste pingel van AZSV werd door Marnix Schoppers overgeschoten. Gerben Keuning kreeg daardoor de kans voor een verlenging van de strafschoppenreeks te zorgen. Maar de routinier zag zijn inzet gestopt worden door doelman Brian Heerens.

Edenaren na strafschoppen onderuit EDE - Het beslissingsduel tussen DTS’35 en AZSV in Huissen verdiende maar één winnaar: DTS’35. De in de eerste verlenging verkregen 1-0 voorsprong, leek dan ook gerechtigheid. Maar voetbal is niet altijd rechtvaardig. In minuut 122 kwam de ploeg uit Aalten langszij. Om tenslotte de noodzakelijke strafschoppenreeks met 4-3 te winnen. Daarmee bleef AZSV eersteklasser en mag DTS’35 volgend seizoen opnieuw een poging wagen in de tweede klasse.

Het gevolg was juichende AZSV’ers en huilende Edenaren. Die hadden het helemaal niet zo ver hoeven te laten komen. Want in de allerlaatste minuut van de reguliere speeltijd had Dave Magee doelman Heerens al gepasseerd. Met alleen speler Richard te Selle in de buurt, stapte hij op de bal, en kon Te Selle nog voor een redding zorgen.

Het was de laatste actie van een goede tweede helft. In tegenstelling tot de drie kwartier daarvoor. Tot dan was het vuurwerk beperkt gebleven tot dat van de Edese supporters. Beide teams leken bevangen door de spanning. Echte kansen bleven van beide kanten uit. Opvallend was wel dat de nu in de spits geposteerde Ilco van de Hel veel kopduels won, maar dat het rendement daaruit nihil was. Trainer Speelziek wees Govert van de Visch er geregeld op, daar beter op te anticiperen.

Na de thee was het anders. Dave Magee flitste in zijn eerste goede actie richting de achterlijn. Maar zowel Van de Visch als Hoogendoorn zagen kans de bal te missen. Nadat Reind Wissink achteraf gezien de beste kans van AZSV gestopt zag worden door Jerry Vermeer, leek DTS op voorsprong te komen. Van de Hel zag een actie onderbroken worden door een handsbal van Frank Navis. Arbiter H. van Beek uit Zeewolde wees naar de stip. Maar wat zelden gebeurt, gebeurde nu wel. Na overleg met grensrechter C. Onstenk, werd besloten de felle protesten van AZSV te honoreren. De DTS’er scheen een overtreding te hebben gemaakt.

De blauwwitten bleven de druk opvoeren. De sterk spelende Jeroen van Schoonhoven was twee keer dicht bij een doelpunt. Speelziek bracht Keuning voor de zichtbaar balende Van de Visch. DTS bleef het betere van het spel houden, maar het ritme stokte. De kansen bleven, behoudens die Magee in de laatste minuut, achterwege.

In de verlenging kwam het fittere DTS verdiend op voorsprong. Hoogendoorn anticipeerde goed op een dieptebal van Merijn Lagerwaard en schoot de 0-1 binnen. Waar AZSV verslagen leek, speelde de ploeg van Speelziek het duel probleemloos uit. Totdat Lagerwaard een bal binnendoor uitkopte. Te Selle kreeg alle tijd de bal binnen te schieten. Het vervolg is bekend.