Hopman gaat voor medaille numero 33

18 juli 2007 om 00:00 Nieuws

,,Dit is het tweede jaar dat ik met de groep van de Nierstichting loop” vertelt Jan Hopman. ,,Ja, vorig jaar duurde het maar een dag. Triest. Het was warm, maar daar ga ik goed mee om. Ik eet dan meer zoute dingen. ‘s Morgens vroeg ossenstaartsoep, een broodje met pittige kaas, en door de tocht heen veel drop. Je moet zorgen dat je op peil blijft.”

,,Groesbeek is dan één grote kermis” EDE - In Nijmegen is gisteren de landelijk, en internationaal befaamde Vierdaagse van start gegaan. Met minder deelnemers dan vorig jaar. Zoals bekend werd het wandelevenement vorig jaar na één dag gestaakt, na het overlijden van twee mensen bij grote hitte. De 73-jarige Jan Hopman doet voor de 33ste keer mee. De veteraan woont al 43 jaar in Ede, maar heeft ‘Nijmeegse roots’. Hopman werd in 1934 in de wandelhoofdstad van Nederland geboren. Doel is er weer een kruisje bij te krijgen, maar ook voldoende financiële steun voor zijn initiatieven voor de Nierstichting vindt hij belangrijk.

door Henny Jansen

Voor Hopman begint de Vierdaagse eigenlijk zondag al: ,,In de Sint Stephenis bezoek ik altijd de oecumenische dienst. Die is dan ‘tjokvol’. Zo’n zeshonderd deelnemers. Je moet er vroeg genoeg naartoe gaan, anders is er geen plaats meer. Daarna ga ik naar huis, en bereid me voor op de maandag. Eigenlijk is dat de leukste dag. Alle vrienden en bekenden zie je dan weer terug. Vervolgens met de stadsbus naar het logeeradres in Ubbergen. Echt vroeg naar bed ga ik niet, maar om half twaalf lig er wel in.”

Zevenheuvelenweg

Ook voor de voormalige Chef Bakkerij van de Hema in Ede begint het op dinsdag pas serieus. ,,Rond zeven uur start ik”, gaat Jan Hopman verder. ,,Ik heb zo’n 300 kilometer getraind. Zomaar op een zondag even naar Wageningen, of zo. Je moet wel een beetje ritme in de benen hebben. Als het een keer niet gaat, zeg ik, hó Jan, even stoppen nu. Maar de eerste dag is altijd weer wennen, en de woensdag vind ik saai. Allemaal lange stukken. Hoofddag is voor mij donderdag. Ondanks de Zevenheuvelenweg. Die kant van Groesbeek is dan zó gezellig. Het is gewoon één grote kermis. En dan een dag later het defilé. En tussendoor natuurlijk collecteren, steun verzamelen, en stickers uitdelen voor de Nierstichting, hè.”

Hopman houdt zich verder fit met tafeltennis. ,,Bij Bit.nl hebben we een veteranengroep. Met mannen zoals Cor Plate. Maar ik heb zoveel in de sport gedaan. Van voetballen bij De Meerwijk en Fortissimo tot keeperstrainer bij Blauw Geel en coach van de zaalvoetballers van Café de Keijzer en Buningh Interieur. Oh.ja, en nog een tijdje grensrechter bij Ede 3.”

Inmiddels heeft de Edenaar de eerste etappe erop zitten. Jan Hopman startte dinsdag om 07.30 uur, en was om 13.15 uur weer binnen. ,,Het was een fantastische dag. Mooi weer, en gezellig. Meer kan ik me niet wensen. En onderweg heb ik hele leuke reacties gehad over de initiatieven voor de Nierstichting.

u Wie de Edenaar financieel wil steunen: J.M. Hopman, Ede giro: 1232788, ovv ‘Nierstichting’.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie