Oude tijden herleven op eerste editie Valkse Dag

18 juli 2007 om 00:00 Nieuws

DE VALK - In een wei op de Hoge Valkseweg kan zaterdag 21 juli een kijkje worden genomen bij het maaien, dorsen en oogsten van de rogge tijdens De Valkse Dag. Samen met een Boerenerfmarkt, een Valkse touwtrekwedstrijd en een Valkse roofvogelshow belooft het een mooie dag te worden voor jong en oud. Buurtschap De Valk stond van oudsher bekend om zijn traditionele honingfeest, waarbij de afloop van de honingoogst uitgebreid werd gevierd. Dit jaar gaan oude tijden herleven in dit gebied tijdens de eerste Valkse Dag. Maanden van voorbereiding zijn aan de Valkse Dag vooraf gegaan. Maandag werd al de eerst rogge geoogst.

Het begon allemaal met een telefoontje. ,,Hee Conny, heb jij soms een stuk land over om rogge te zaaien? Want er zijn plannen voor een Valkse Dag.” En toen begon het balletje te rollen.

De rogge werd gezaaid en Bart Hazeleger, Jan Willem van den Berg, Marius van den Berg (foto voorpagina), Conny en Jantine van den Top zijn eind vorig jaar aan de keukentafel gaan zitten voor de organisatie van de eerste Valkse Dag.

Op zaterdag 1 juli aanstaande zal vanaf 11.00 uur het feest losbarsten in een wei op de Hoge Valkseweg. Op het programma staat onder meer het oogsten van de rogge en het maaien van gras met oldtimer tractoren. Daarnaast is er een Valkse touwtrekwedstrijd, roofvogeldemonstratie, boerenerfmarkt, kinderactiviteiten en een huifkartocht.

Demonstraties

De groei van de rogge wordt nauwkeurig in de gaten gehouden. Want zaterdag moet het gaan gebeuren. Het dorsen, vlegelen, maaien en oogsten van de rogge met allerlei oldtimers en werktuigen. Naast het oogsten staan er ongeveer tachtig oldtimer tractoren. Ook is er een maaidemonstratie in het weiland.

Naast kijken, kan men ook ruiken en proeven van verschillende (streek)producten op een boerenerfmarkt in de wei. Ook zijn hier verschillende ‘oude’ ambachten te zien. Wie weet het meeste over De Valk? Er is namelijk een speciale Valkse Kennisquiz samengesteld met vragen over dit mooie buurtschap. Of win een lekker vleespakket door het juiste gewicht van een koe te raden.

Ook voor kinderen is er veel te beleven in de wei. Er is een kleurwedstrijd en een melkwedstrijd. Er kan gesprongen worden op een springkussen. Bovendien staan er skelters klaar in een speciaal parcours en je kan mee met een ritje in de huifkar.

Wilt u de laatste nieuwtjes weten? Kijk dan eens op de website van het evenement in De Valk: www.devalksedag.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie