Jan en Dorine van den Berg-Burnaby Lautier onderscheiden

8 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Op het jubileumfeest betreffende 20 jaar hulp voor Indonesië, afgelopen zaterdagavond, in de tuinen bij de familie Van den Berg in Ede, hebben Dorine van den Berg, voorzitter van Stichting Anak Asuh en Stichting Toko Neba en haar echtgenoot Jan, project manager van de initiatieven van de stichtingen, de Koninklijke onderscheiding, Ridder in de Orde van Oranje Nassau, uitgereikt gekregen door de loco-burgemeester van de gemeente Ede Roel Kremers.

Dorine van den Berg -Burnaby Lautier heeft zich sinds 1987 tot het uiterste ingespannen om achtergestelde kinderen in Indonesië te helpen. Zij heeft hiervoor uitzonderlijke inspanningen verricht om via bewustwording in Nederland gelden en materialen in te zamelen om duizenden kinderen in de gelegenheid te stellen onderwijs te volgen. Van 1996-2003 heeft zij, samen met haar man, zich bijzonder ingespannen om de uitzendingen van studenten te begeleiden die deelnamen aan het wetenschappelijk onderzoek onder 20.000 mensen op het eiland Batam op het gebied van hepatitis-B, in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum van Utrecht.

De afgelopen 15 jaar reisden zij samen twee maal per jaar naar Indonesië om persoonlijk, nieuwe projecten te initiëren en om de diverse projecten te begeleiden en er ook daadwerkelijk als vrijwilliger te werken.

Ondanks hun intensieve werk in hun dokterspraktijk wisten zij altijd tijd vrij te maken om goederen in te zamelen en om fondsen te verwerven via adoptiefouders om de doelstellingen ten uitvoer te kunnen brengen.

Om genoemde fondsen te verwerven heeft Dorine in 1999 in de vorm van een stichting de winkel Toko Neba opgezet met als doelstelling: het inkopen van eerlijke handel in de vorm van handwerk uit Indonesië om deze weer te verkopen in Nederland de winst komt voor 100% ten goede komt aan de reeds eerder genoemde doelstelling.

In Indonesië heeft Dorine momenteel 9 maatschappelijk werkers die voor haar de projecten begeleiden onder leiding van onze dochter Annemarie en reist zijzelf een maal per jaar naar Bali om in 8 dagen containers vol handwerk in te kopen bij de kleine lokale houtsnijders en handelaren.

Door beider inzet hebben de afgelopen jaren duizenden kinderen onderwijs kunnen volgen, waarvan er momenteel 1800 kinderen worden ondersteund.

In het onder haar leiding opgezette wederopbouwproject in Aceh in 2005 en het wederopbouwproject in Yogyakarta in 2006 hebben Jan en Dorine van den Berg laten zien dat zij met hun vrijwillige inzet om onze medemens in nood te helpen, veel mensen enthousiast hebben kunnen maken om deze omvangrijke projecten ten uitvoer te brengen.

Het meest recente project van Stichting Anak Asuh heeft zelfs tot de regering in Jakarta veel respect afgedwongen. Een unieke prestatie door een unieke manier van lobbyen en promotie binnen de Indonesische cultuur. Annemarie mocht daarvoor twee weken geleden al een mensenrechtenonderscheiding ontvangen van de minister van Justitie in Indonesië.

De winkel Toko Neba is inmiddels uitgegroeid tot een echte detailhandel. Uit geheel Nederland weten kunstkenners en liefhebbers van Indonesisch houtsnijwerk de winkel te vinden. Wat zij jarenlang alleen heeft gedaan wordt nu uitgevoerd door een drietal vrijwilligsters.

Met de opbrengsten van de winkel en de daarbij gepaard gaande verstrekking van informatie aan de klanten over het nut van ontwikkelingshulp weet Dorine vele medefinancieringsorganisaties over de streep te halen om de opbrengsten te verdubbelen te goede van de uit te voeren projecten.

Op 18 augustus is er weer de jaarlijkse Open Dag met een uitgebreide Pasar in de tuinen achter het woonhuis aan de Stationsweg 56 in Ede.

En ook dit jaar is het haar weer gelukt om alle opbrengsten te laten verdubbelen, dit jaar door een medefinancieringsorganisatie. In 2007 zal Impulsis de gehele opbrengst verdubbelen ten bate van het nieuwste project: Child in Prison, voor het welzijn en de toekomst van de kinderen in de gevangenis op het eiland Batam

Indo: stichting Anak Asuh , Stationsweg 56, Ede ING. 68.62.66.129, www.anak-asuh.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie