Uniek concert door kamerensemble uit Sjanghai

13 november 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Een bijzonder gezelschap treedt woensdag 14 november op in Bennekom: het Shanghai Traditional Chamber Ensemble. Dit gezelschap jonge musici dat verbonden is aan het conservatorium van Shanghai bespeelt traditionele Chinese instrumenten. Ze brengen een programma met zowel hedendaagse als oude Chinese composities rond het thema water. Behalve in Bennekom spelen de musici uit Shanghai alleen nog in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam voor ze hun toernee door Europa voortzetten.

Het concert wordt georganiseerd door Culturele Vereniging De Kijkdoos te Bennekom en vindt plaats in De Brink, Brinkstraat 39, Bennekom, aanvang 20.00 uur.

De toegang is gratis voor leden van De Kijkdoos en 10 euro voor niet-leden (studenten 5 euro).

Asbak met pijpen

China kent een rijke traditie aan muziek voor instrumenten die al duizenden jaren bestaan. Tot de oudste, meest verbazingwekkende instrumenten behoort het mondorgel, de sheng. Voor de doorsnee luisteraar ziet dit instrument er uit als een soort asbak met pijpen. De sheng brengt klanken voort die doen denken aan een accordeon en harmonica en ook technisch zijn er overeenkomsten.

Al even oud is de klassieke zeven-snarige qin – een soort citer, die bespeelt wordt door soliste Dai Xiaolian (zie foto).

Zijde- en bamboemuziek

De jonge, enthousiaste musici bespelen verder instrumenten met exotische namen als pipa (peervormige luit), yangqin (hakkebord), dizi en xiao (bamboefluiten), erhu (2-snarige knieviool) en Chinese trommels.

Het ensemble heeft gekozen voor een programma met zowel hedendaagse als traditionele stukken, die allemaal met water te maken hebben. Daaronder valt ook de zogenoemde zijde- en bamboemuziek die van oudsher in de theehuizen van havenstad Shanghai te beluisteren was.

Er staan zowel ensemblestukken op het repertoire als solo’s en duetten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie