VAT krijgt geen duidelijkheid

28 november 2007 om 00:00 Nieuws

In het Peppelensteeggebied wacht de VAT al tien jaar op een antwoord. Wethouder Simon van de Pol ziet net als iedereen in de Edese politiek het belang van de volkstuinders in. Als de uitkomsten van de trechtering van de A12 bekend zijn, krijgt VAT eindelijk haring of kuit. ,,In april, mei komt er duidelijkheid. Nog voor het zomerreces gaan we in gesprek met de volkstuinders,” zei Van de Pol.

EDE - De leden van de vereniging van Amateurtuinders (VAT Ede zitten nog zeker een half jaar in onzekerheid. Dinsdagavond dachten zij eindelijk eens van de gemeente Ede te horen hoe hun toekomst er uitziet. Dus niet.

door Jan de Boer

De volkstuinders zijn er inmiddels wel achter, dat het altijd handig is om de politiek eens uit te nodigen. Had de politiek tot voor kort weinig tot geen belangstelling voor hen. Na een bezoekje op volkstuincomplex De Koekelt lijken de ogen van de politici te zijn geopend. Alleen duidelijkheid is er nog altijd niet. Wel is de politiek er nu ook achter, dat het hebben van een volkstuin maatschappelijk verantwoord is, en geen restpost moet zijn. Of zoals Piet Plug (ChristenUnie) het verwoordde dat Ede naast het faciliteren van sport bijvoorbeeld ook het hebben van een volkstuin moet faciliteren.

Machiel Talen, die namens de VAT insprak, liet blijken dat de onzekerheid aan de vereniging knaagt. En ook tot gevolg heeft dat er momenteel leegstand is. Talen wil langdurige contracten met de gemeente afsluiten, waardoor de VAT meer zekerheden krijgt om te investeren. Nog altijd weet de VAT niet of men alle grond op De Koekelt kwijt raakt of een gedeelte daarvan. ,,We rekenen er wel op dat we compensatie krijgen,” aldus Talen, volgens wie compensatie gevonden kan worden aan de Breukerkamp en in de Doesburgse Eng.

Alle woordvoerders van de Edese partijen wilden in feite weten hoe het beleid van Ede is over het hebben van een volkstuin. Simon van de Pol kon dat niet echt aangeven en draaide om de hete brij heen. Volgens de wethouder heeft de toekomst van VAT alles te maken met de uitkomst van de trechtering van de A12. In eerste instantie zou het complex aan De Koekelt gebruikt worden voor de uitbreiding van DTS en voor nieuwe velden van FC Jeugd.

Een aantal jaren geleden werden die plannen gewijzigd. En zou de FC Jeugd neerstrijken op het sportpark aan de Hoekelumse Eng. Alleen kan de trechtering van de A12 daar roet in het eten gooien, omdat één van de mogelijke uitvalswegen naar de A12 nu juist het sportpark daar doorkruist. En, ja dan is er weer geen plek voor de FC Jeugd. En zal de jongste Edese voetbalclub, die nu nog op sportpark Oranje speelt, alsnog moeten vertrekken naar de Peppelensteeg waar ook De Koekelt ligt. ,,Inderdaad we zijn nog niet veel opgeschoten,” concludeerden de aanwezige leden van de VAT.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie