‘Pak drankmisbruik eensgezind aan’

5 december 2007 om 00:00 Nieuws

Het congres-thema ‘jeugd en alcohol’, georganiseerd door de gemeente Barneveld, was ,,niet zomaar’’ gekozen, beklemtoonde de Barneveldse burgemeester Jos Houben. Hij deed dat voor een zaal die voornamelijk gevuld was met politiemensen en bestuurders uit de regio.

EDE - Steeds vaker komen berichten en cijfers naar buiten over dramatische gevolgen van alcoholgebruik onder jongeren. Dat er een groeiend probleem is, daar twijfelt niemand aan. Maar ‘Wie pakt de bal op?’ was onlangs de vraag tijdens het najaarscongres van het politiedistrict West Veluwe Vallei in kasteel De Schaffelaar in Barneveld.

,,De helft van alle veertienjarigen is al eens dronken geweest. Alcohol tast de hersenen aan van jongeren. Er zijn veel ziekenhuisopnames bij de jeugd tot en met veertien jaar. Het kabinet signaleert het probleem en geeft gemeenten nu meer bevoegdheden. Daar kunnen we wel wat mee.’’ Eén van die bevoegdheden is dat gemeenten zelf de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop van 16 naar 18 jaar mogen optrekken. En daar is Houben het niet mee eens: ,,Er zijn dingen die je niet op lokaal niveau moet regelen. Hier moet één lijn getrokken worden. Als wij die norm veranderen, pakken jongeren de trein naar een naburige gemeente waar het regime van 16 jaar geldt’’, voorspelde hij.

Reeks sprekers

Vervolgens was het de beurt aan een reeks sprekers. Leon Verver, districtschef politie West Veluwe Vallei, ging in op ‘jeugd en veiligheid’; Janine Bezem, hoofd jeugdgezondheidszorg Hulpverlening Gelderland Midden, zoomde in belang van preventie van alcoholgebruik bij jongeren (zie elders op deze pagina).

Supermarkt

Politiechef Verver trapte af: ,,Per jaar zijn er 20.000 kinderen waarvan de lichaamstemperatuur dusdanig daalt, dat acuut levensgevaar kan ontstaan als gevolg van het alcoholgebruik. De politie vindt dat er gebrek aan toezicht is op de alcoholverkoop aan jeugdigen. Bij de supermarkt zitten jonge kinderen achter de kassa. Moeten zij hun schoolkameraadjes vervolgens corrigeren als ze alcohol willen kopen?’’, stipte hij een dilemma aan. ,,Alcoholgebruik kan leiden tot vernielingen, geweldsdelicten en ongevallen. Op steeds jongere leeftijd krijgen we te maken met alcoholvergiftiging.’’ Verver somde concrete voorbeelden van alcoholmisbruik op: ,,Ik kwam een meisje van dertien tegen dat dronken op de fiets zat, er is een jongen van dertien gepakt met twee kratten bier en er was een vader die 200 kratten bier insloeg voor een jeugdfeest in een keet. Alcoholgebruik door kinderen lijkt maatschappelijk aanvaard. De samenleving heeft een probleem. Er is sprake van een vervagend normbesef in de breedste zin van het woord. Waar blijft de sociale correctie?’’, vroeg Verver zich af.

Een korte forumdiscussie na de pauze stond vooral in het teken van ‘keten’, waar in veel gevallen veel en vaak gedronken wordt door jongeren. Raadsleden van Ede en Barneveld discussieerden met elkaar over welk beleid nu het beste was. Zo wil Ede de keten rigoureus sluiten, terwijl Barneveld voor een andere methode kiest, wat volgens een Nijkerks raadslid op een ‘vorm van tolereren’ neerkomt. Ze riep op om ‘één lijn’ te trekken. Houben haastte zich om het beeld van Barneveld te nuanceren en benadrukte dat het wel om ,,een uitsterfconstructie’’ gaat en dat ‘keten’ geen keten meer zijn, maar dat jongeren onder strenge voorwaarden met een beperkte hoeveelheid drank in een brandveilig gebouw mogen samenkomen. Houben toonde zich echter voorstander van één herkenbaar regionaal beleid. Kees van der Werf (CDA Barneveld) vond het ,,wel stoer’’ van Ede om te zeggen dat de keten dicht moeten. ,,Maar waarom moet dat vijf jaar duren?’’ Wethouder Roel Kremers van Ede reageerde: ,,Bij ons reageerde men nogal aangeslagen op de effecten van alcohol op de gezondheid van kinderen. Het begrip ‘coma-zuipen’ kenden wij tot voor kort niet. Daarom willen we dit rigoureus aanpakken, maar je hebt er wel tijd voor nodig.’’ Hij doelde dan op onder meer het aanpassen van de Algemene Plaatselijke Verordening en bestemmingsplannen.Onderzoeker Rutger Engels benadrukte dat jongeren een eigen plek nodig hebben, maar als hij ‘raadslid zou zijn’ zou hij de keten wél sluiten vanwege het buitensporige drankgebruik.

Hoofd jeugdgezondheidszorg Janine Bezem vond dat verbieden geen zin heeft. ,,Ouders moeten hun verantwoordelijkheid nemen en kinderen opnieuw opvoeden’’. Ook zei ze dat ouders veel meer en op tijd voorgelicht moeten worden over de gevaren van alcohol.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie