Planken Wambuis wil zeldzame lentevuurspin terug

12 december 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - In natuurgebied Planken Wambuis gaat Natuurmonumenten op enkele plekken heide plaggen om de leefomstandigheden voor de zeer zeldzame Lentevuurspin te verbeteren. De werkzaamheden vinden plaats in een voormalig stuifzandgebiedje, de Kelderbergen. Enkele zandhellingen worden weer open gemaakt. De spin heeft open zand nodig om in het voorjaar op te warmen.

Zonder beheer groeit een stuifzandgebied dicht. De afgelopen jaren heeft Natuurmonumenten al jonge dennen die spontaan in het gebied ontkiemden verwijderd om het gebied open en schraal te houden. Nu is het nodig om te plaggen, waardoor de voormalige zandhellingen die op het zuiden liggen, weer open gemaakt worden en zo droge warme plekjes zullen ontstaan. Naast de Lentevuurspin profiteren ook soorten als zandhagedis, graafbijen, graafwespen en zandloopkevers hiervan. Tot voor kort kwam ook de Kleine Heidevlinder voor op Planken Wambuis. Natuurmonumenten hoopt dat de soort terugkeert na de plagwerkzaamheden.

Oranjerood achterlijf

De Lentevuurspin is een van de opvallendste spinnen in Nederland. De mannetjes hebben een oranjerood achterlijf met zwarte stippen in een vierkant. De poten zijn zwart met witte haarringen. De spin is ongeveer 1 centimeter groot. In ons land is de Lentevuurspin niet te verwarren met een andere soort. De spin maakt een schacht in de grond en leeft daar. Het vrouwtje komt er zo goed als nooit uit en wordt dus ook bijna nooit gezien. De opvallende mannetjes gaan in het voorjaar zwerven om een vrouwtje te vinden. De spinnen eten onder meer kevers, duizendpoten, mieren en andere spinnen. De Lentevuurspin is zeer zeldzaam in Nederland. De soort komt vrijwel uitsluitend voor op de zuidelijke Veluwe. Ook zijn enkele waarnemingen gedaan in Noord-Limburg.

Voor meer informatie: Henk Hofman, boswachter, tel. 026 48 22 219 of 06 29292327 of met Mirjam Kleine Koerkamp, communicatie 026 3523 442.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie