Zilveren toernooi familie Vonk

19 december 2007 om 00:00 Nieuws

In 1978 begon de familie Vonk met een voetbaltoernooi. ,,Alleen familieleden deden er aan mee. Broers, zwagers en neven. Nu doen de kinderen ook mee. Het eerste toernooi was op een voetbalveld bij camping De Harskamp. Toen waren er een stuk of vijf deelnemers. Dat is uitgebreid naar een toernooi van tien families. Ook hebben we er wel eens twaalf gehad. Later werden de toernooien op de velden van SDS in Wekerom gehouden.”

,,De onderlinge band tussen ons is sterk en hecht” HARSKAMP - De voorbereiding zijn al gestart door de familie Vonk. In mei 2008 wordt de zilveren editie van het familietoernooi gehouden. De ‘Vonkjes’ willen dan het toernooi grootser opzetten. Ook het jubileumtoernooi zal op ‘t Meuleveld in Harskamp worden afgewerkt. En wel op zaterdag 31 mei 2008. ,,Dan zullen er twaalf families aan het toernooi meedoen”, weet Arie Vonk.

door Jan de Boer

De familie Vonk week nog later uit naar Harskamp, omdat bij SDS het veld werd verbeterd. En de familie Vonk dat veld niet kon gebruiken. ,,Toen zijn we verhuisd naar Harskamp. Omdat de velden in Harskamp mooier naast elkaar liggen zijn we daar gebleven. De eerste zaterdag in juni staat altijd vast voor het toernooi. Omdat Harskamp het zestig jarig bestaan viert, is ons toernooi een week naar voren geschoven.”

Verloting

Naast de deelname van twaalf familie-elftallen wordt er een grote verloting gehouden. ,,De opbrengst is voor onze kas. Daar gaan we weer een keer van eten.” Het Vonkelftal bestaat uit twintig spelers. ,,Negentien mannen en één vrouw, Renate Vonk. ,,Veel deelnemers doen al jarenlang mee aan het voetbal toernooi. ,,Aan de families hebben we een bevestiging opgestuurd, dat zij mee kunnen doen aan het toernooi. Aan de brief zit een strookje of ze ja dan nee deelnemen.”

Aan het voetbaltoernooi van de familie Vonk kunnen alleen maar andere families meedoen. ,,Natuurlijk kun je het nooit echt helemaal controleren. Je gaat er wel van uit dat het familie is. En de meesten zijn dat ook wel.” De families komen overal vandaan. Bijvoorbeeld uit Barneveld, Voorthuizen, Staphorst en de familie Van den Brandhof uit Ede.

Van het allereerste begin af voetballen Wim, Evert Jan, Tonnie Vonk en Bert Beumer in het familie-elftal van Vonk. De jongste speler is tegenwoordig de vijftienjarige Kevin, zoon van Henk Vonk. Wim Vonk heeft inmiddels Abraham gezien. ,,Ik voetbal nog steeds bij SDS en in het familie-elftal. Als ik kan ga ik ook nog iedere week trainen. Wat er zo leuk is aan het familietoernooi? Alles er omheen, de gezelligheid, je leert andere mensen uit andere omstreken kennen.”

Grensrechter

Wim Vonk wil doorgaan met voetballen tot hij niet meer kan. ,,Ik ben zesenvijftig en doe ook nog wel eens mee, dus Wim moet nog zeker zes jaar doorgaan”, vindt broer Arie, die tegenwoordig merendeels grensrechter is. In de winterperiode speelt de familie Vonk één keer in de maand op Papendal. ,,Dan voetballen we op kunstgras met een officiële scheidrechter. Meestal is Rein Borgers er dan bij. Ons niveau moet je vergelijken met het derde of vierde van SDS. Als we een paar goeden missen, merk je het gauw.”

Tijdens het toernooi wordt er gevoetbald om de ‘familie Vonk trofee’. De familie Overeem uit Voorthuizen won het toernooi de laatste twee keer. ,,Als ze de beker weer winnen, mogen zij ‘m houden.” Vanwege het jubileum gaat de familie Vonk een gezellig weekeind met elkaar uit. ,,Waar naar toe? Dat zeggen we niet. De datum is wel bekend. We gaan van 16 tot 19 mei weg.” De kinderen Vonk, zeven jongens en vier meisjes, hebben een sterke en hechte band met elkaar. Allemaal wonen zij in de gemeente Ede. ,,Natuurlijk is er wel eens wat. Maar dat is toch overal. Iedereen komt bij iedereen. We kunnen elkaar niet missen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie