De Cirkel verliest met banddikte

19 december 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Met het kleinst mogelijke verschil verloor schaakvereniging de Cirkel de OSBO competitiewedstrijd bij De Elster Toren. Rond middernacht waren bij een 3,5-3,5 tussenstand, alle ogen gericht op het eerste bord. De laatste nog lopende partij Van Ginkel (De Elster Toren) en Cirkelaar Carel de Vries moest de definitieve beslissing brengen.

De Vries vocht met de moed der wanhoop voor zijn team, om nog een matchpunt uit het vuur te slepen. Zijn stelling was minder en tijdgebrek speelde hem parten.De spanning steeg naar het kookpunt. In een stelling waarin alles wees op remise sloeg het noodlot toe. De Vries beschikte nog over zes seconden bedenktijd en zijn tegenstander over twaalf. Het remise aanbod van De Vries werd geweigerd. In rap tempo werden nog enkele zetten gedaan. Bij de laatste stuiptrekking liet Carel de Vries zijn koning schaak staan. Even afgeleid viel ook zijn vlag. Van Ginkel met nog 1 seconde op de klok, bezorgde de Elsternaren met 4,5-3,5 een gelukkige zege.

Een al met al bittere nederlaag voor het sterk spelende de Cirkel. De wedstrijd was razend spannend. Lang bleef onzeker wat de einduitslag zou opleveren. Peter van de Wijngaart stond slechter, maar Ben Zee had een goede stelling op het bord. Tom Pronk was ook in het voordeel. Hij beschikte over een 'gezonde' pion meer dan zijn tegenstander. Harold Boom leek een nederlaag niet te kunnen ontlopen. Bij Bootsman, Van Swieten en Ten Holte kon het nog alle kanten op.

Beslissende fase

Om 23.30 uur was de stand nog steeds 0-0. De partijen kwamen in de beslissende fase. Bootsman verloor, waardoor een 1-0 achterstand werd opgelopen. Albert Bootsman verrekende zich. Ten onrechte dacht hij via een schaakje met de toren, stukachterstand te kunnen compenseren. Ben Zee wist spoedig daarna de stand gelijk te trekken. Hij kwam al snel vanuit de opening in een comfortabele positie. Zijn tegenstander behandelde de ruilvariant van de Grünfeld Indische verdediging niet nauwkeurig genoeg. Zee weerlegde alle tegen acties en met twee pluspionnen werd de zwarte stelling gemakkelijk ondermijnd.

Jef van Swieten remiseerde met zijn tegenstander. Alle muziek was uit de stelling. De Cirkel kwam weer op achterstand doordat, zoals verwacht, Peter van de Wijngaart moest capituleren. Zijn stelling met een pion minder was niet te houden. Tom Pronk trok met een degelijke overwinning de stand gelijk. Ook hier was een pionvoorsprong en druk op de vijandelijke stelling uiteindelijk beslissend. Benjamin ten Holte leek op remise af te stevenen. In een toreneindspel, waarbij tijdnood hem parten speelde, wist Benjamin op een prachtige, niet verwachtte wijze het volle punt uit het vuur te slepen. Zijn tegenstander wilde teveel, maar kreeg de bekende deksel op zijn neus. Het eindspel voerde ten Holte, na het afgeslagen remise aanbod, bekwaam naar winst.

Het bleek een kortstondige voorsprong, omdat Boom zoals verwacht verloor. In een zinderende finale, zoals in de aanhef beschreven, verloor De Cirkel deze belangrijke wedstrijd. De hoofdmacht bezet een middenmoot positie.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie