Fusie bloemenveilingen gaat nog niet door

30 januari 2008 om 00:00 Nieuws

EDE/BEMMEL - De fusie van de bloemenveilingen in Vleuten en Bemmel (Oost Gelderland) is niet zeker, omdat woensdag net niet voldoende leden in Bemmel instemden met het voorstel. Daardoor is ook de gezamenlijke verhuizing naar Ede voorlopig onzeker geworden. 'Vleuten' wil desnoods wel alleen komen.

Beide besturen hebben na deze ontwikkeling nog geen alternatief onderzocht en beraden zich nu op de ontstane situatie. ,,Verbijsterd zijn we'', reageert Peter Bakker, directeur in Bemmel. ,,Geen idee wat we nu moeten doen, want je kunt niet zomaar opnieuw gaan stemmen. Daar zijn formele regels voor. Ik denk dat het bij tegenstemmers vooral om emotie draait. En zij kijken teveel naar de korte termijn. Ik weet niet of we ze over kunnen halen. We gaan ons nu beraden.''

,,Zo zie je maar dat het een fragiel proces is'', reageert Peter van Kruijssen, directeur in Vleuten. ,,In Bemmel gaan ze de stemming evalueren. Is er een aversie tegen Ede? Is het de emotie in de Betuwe? Maar liefst 66 procent stemde daar vóór de fusie, dus die kun je niet zomaar negeren. Uit alle gesprekken moeten ze een rode draad zien te vinden. Een nieuwe stemming doe je alleen als zo'n herkansing zin heeft, maar je ziet bij andere fusieprocessen dat dit wel kan.''

Woensdag vond in Bemmel een buitengewone algemene ledenvergadering plaats. Voor een bekrachtiging van het fusievoorstel moest bij elk van de fusiepartners tenminste tweederde van het uitgebrachte aantal stemmen positief zijn. In Bemmel werden door 203 stemgemachtigden in totaal 669 rechtsgeldige stemmen uitgebracht, waarvan 442 vóór (66,07 procent), 227 tegen (33,93 procent). Daarmee werd niet voldaan aan het gestelde meerderheidscriterium van tweederde deel. Het aantal uitgebrachte rechtsgeldige stemmen in Vleuten bedroeg 180, waarvan 169 vóór (93,89 procent), 11 tegen (6,11 procent).

,,Nee, wij waren niet blij. Er heerste woensdag grote verslagenheid'', zegt Alice van Verseveld, woordvoerder van de veiling in Vleuten. ,,Wij willen er voor gaan. We hadden hier niet op gerekend, dus is er ook nog geen plan wat we nu kunnen doen. Het is een coöperatie en dan beslissen de leden.''

Een relatief klein deel van de tegenstemmers moet nu overgehaald worden (ongeveer 0,6 procent). ,,Ja, daar hebben we wel vertrouwen in, maar je moet ze wel even de tijd gunnen. Het ligt in Bemmel allemaal iets gevoeliger, omdat ze het plan van de fusie pas vanaf oktober 2007 weten. In Vleuten weten we al zeventien jaar dat we hier weg moeten.'' Van de leden van het Utrechtse bedrijf stemde maar liefst 93,9 procent vóór de fusie.

Van Verseveld acht de kans ,,best groot'' dat de bloemenveiling in Vleuten desnoods 'alleen' naar Ede zou willen verhuizen. ,,Eén ding is zeker: we gaan weg uit Vleuten. We moeten hier 1 maart 2010 vertrokken zijn en dat is al best snel... '' Naar Ede verhuizen ziet ze echter niet als straf: ,,Het is een superplek!'' Ook Van Kruijssen sluit verhuizing naar Ede 'alleen' niet uit. ,,Maar dat zou een grote concurrentiestrijd met Bemmel betekenen. Dat hebben we in eerste instantie niet opgezocht. Maar er wordt even een time-out ingelast. We gunnen ze de tijd en de ruimte. Maar dat moet niet langer duren dan een paar weken...,'' aldus de directeur in Utrecht.

Besturen en directies van de beide bedrijven hebben de afgelopen tijd aangekoerst op een fusie, omdat die voor een sterke marktpositie van leden/aanvoerders en klanten zorgt. Tevens zou de schaalvergroting kostenvoordelen opleveren in de exploitatie. Door de fusie zou de regionale marktplaatsfunctie (het bij elkaar brengen van vraag en aanbod) het beste zijn gewaarborgd. Hierdoor was het mogelijk geweest de (inter)nationale bloemenproductie aan de marktplaats te binden, en daarmee de beste prijs voor de leden van beide coöperaties te realiseren.

Foto's:

* Activiteiten op de veiling in Vleuten.

* Voorzitter van Bloemenveiling Oost Nederland Jos Kersten. (Foto: Mireat, Gendt)

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie