SGP vergeet het ‘vrijdaggebed’

27 februari 2008 om 00:00 Nieuws

De politici van de Tweede-Kamerfractie van de SGP waren naar Ede gekomen om eens in het veld, niet vanuit de ivoren toren in Den Haag, te horen hoe het staat met de integratie in Ede. Opvallend, dat men er bij de SGP geen rekening mee hield dat moslims juist op vrijdag hun gebedsdiensten houden in de moskee. Op de vraag ‘zou u wel naar een bijeenkomst van moslims gaan als die op een zondagmorgen zou zijn?’ werd geen antwoord gegeven vanuit de hoek van de SGP. Zwijgen leek in dit geval geen kwestie van toestemmen.

Niet alleen overlast jongeren Veldhuizen EDE - Prikkelende stellingen bij het rondetafelgesprek van de SGP tijdens het bezoek van de Tweede Kamerleden Bas van de Vlies en Kees van der Staaij. Mustafa Çelik, raadslid van GroenLinks/PE één van de aanwezigen tijdens het gesprek, bleek niet op zijn mond te zijn gevallen. Op de vraag of de moslimgemeenschap in Ede goed is geïntegreerd, antwoordde Çelik gevat. ,,Wat is geïntegreerd? Ben je dan lid van de SGP?”

door Jan de Boer

Naast Çelik waren ook wethouder Simon van de Pol, Michiel Prins en John Jacobi van de plaatselijke politiek en leden van de SGP-gemeenteraadsfractie, deelnemers aan het rondetafelgesprek. Een groot deel van de problematiek tussen autochtonen en allochtonen passeerde revue. Wethouder Van de Pol dacht dat de stelling dat de gemeente Ede onvoldoende instrumenten heeft om de bouw van een moskee tegen te houden of te sturen, niet serieus was bedoeld. ,,Op de grens van Ede worden twee refo-kerken gebouwd. Daar hebben we niets tegen. Ook niet tegen een moskee.”

De stelling bleek wel serieus bedoeld te zijn, zo bleek uit de reactie van Van der Staaij, die zich opwierp als een fervent tegenstander van gigantisch grote moskees. Op de opmerking van Simon van de Pol, dat er in Ede een hele mooie moskee wordt gebouwd, kwam er uit de SGP-hoek van niemand een reactie. Ook de scholing van de migranten, de ‘zwartescholenproblematiek’ en de Nederlandse taal kreeg alle aandacht. Men was het er over eens dat er daar nog wel wat aan schort. Vanuit de gemeente werd de aandacht er op gevestigd, dat Marokkaanse en Turkse jongeren het moeilijker dan hun Nederlandse ‘broeders’ hebben, een stageplaats en een baan te vinden. Vooral de noodzaak tot het leren van de Nederlandse taal werd onderkend. ,,Nederland heeft dat in het verleden niet goed aangepakt.”

Vanuit de politie en door wethouder Van de Pol werd aangegeven dat er te veel aandacht is voor overlast van jongeren in de wijk Veldhuizen, tijdens de viering van nieuwjaar. Volgens hen is het probleem in het buitengebied met jongeren veel groter. ,,Alleen worden daar gepleegde delicten niet zo gauw doorgegeven.” Het voorbeeld dat de Turkse gemeenschap in de vorm van FC Jeugd over een eigen voetbalclub beschikt, leek bij de mannen, broeders van de SGP niet goed te vallen. Op het einde van het rondetafelgesprek bleek Van de Vlies daar toch enig begrip voor te hebben. Ook hij zag in dat je uiteindelijk vanuit de vorming van een eigen club tot integratie kunt komen. ,,Daarbij moet je een lange adem hebben. Veel dingen los je niet zo in een paar jaar op.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie