Nieuwe keurslagerij Matthijs
27 augustus 2008 om 00:00 NieuwsDe vierde generatie Jongenotter begint na een korte onderbreking met een keurslagerij in Ede, waar ook de namen van Blokker en Van Deutekom onlosmakelijk aan het slagersvak zijn verbonden. Bijna vijf jaar geleden deed Piet Jongenotter de slagerij aan het Rozenplein over. Z’n vader Wim en opa Piet waren ooit als slager in het centrum werkzaam in het slagersvak.
door Jan de Boer
,,Ik heb de slagervakschool gevolgd”, vertelt Matthijs. ,,Eerst heb ik een jaar ergens anders gewerkt. Daar heb ik leren uitbenen. Daarna ben ik voor mijn vader gaan werken. Daarna ben ik gaan werken als slager in Zeist en in Driebergen.”
Nu is Matthijs Jongenotter druk in de weer om de keurslagerij aan de Brouwerstraat helemaal op orde te krijgen. ,,Ik was al een tijd op zoek naar een pand. Het moet iets zijn in het centrum, waar de bereikbaarheid goed is voor het laden en lossen. En het moet in de buurt van een bakker, groenteboer en een supermarkt zijn. Samen met een winkelslager en een meisje ga ik aan de slag. Mijn vader komt me op maandag helpen.
Stempel
Vader Piet is er trots dat de ‘slagersdynastie’ Jongenotter na 81 jaar terug is in Ede. ,,Ik vind het hartstikke leuk dat Matthijs voor zichzelf gaat beginnen. Vijf jaar zijn we weggeweest uit Ede. De eerste maanden ga ik hem zoveel mogelijk helpen”, stelt Jongenotter senior, die net als zijn zoon Matthijs voor kwaliteit gaat. ,,Met zoveel ervaring in de familie komt dat best het goed. We hebben zeker onze stempel afgegeven”, meent Matthijs.
Keuslagerij Matthijs koopt niet alles in. Maar gaat veel ‘spullen’ zelf maken. ,,Worstsoorten als rookworst, boterhamworst, leverworst en grillworst. Verder boerenham, rookvlees, verse worst en dat soort dingen. Allemaal absoluut topklassekwaliteit, ja. Kwaliteit zoals de mensen altijd gewend zijn geweest van mijn vader.”
Matthijs Jongenotter heeft er heel veel zin in om voor zichzelf te beginnen. ,,Ik heb hier heel lang over nagedacht. Achteraf was het een simpeler oplossing geweest om de zaak van mijn vader over te nemen. Nu ben ik er wel klaar voor om voor mezelf te beginnen. Ik ga klanten kooktips geven en workshops houden.”