Geen cadeautjes bij De Cirkel

3 december 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - Hoewel Sint Nicolaas al in het land is, werden er bij schaakvereniging de Cirkel geen cadeaus uitgedeeld. Integendeel, de schaakstrijd was lang en hevig. Van de tweeëntwintig partijen bleven er slechts twee (Janssen tegen Hartsuiker en Degenhart contra Radstaat) onbeslist. Carel de Vries liet de nummer twee Marijn Dekker struikelen. De Vries, die riant aan de leiding gaat, kan de Sinterklaas gedichten waarin de clubtitel wordt bezongen, met een gerust hart tegemoet zien. Boom, Bakker en Dekker volgen op meer dan twee wedstrijdpunten.

In de 'Budapester gambiet' werd een kleine onzorgvuldigheid van Marijn Dekker door De Vries genadeloos afgestraft. Eerst pionverlies, een koningsaanval en stuk winst was het resultaat. Dekker gaf de strijd snel op. Dat deed ook Roel Bor. Binnen het uur werd hij met zijn eigen wapens door Dick Wenning verslagen.Een loperoffer pakte averechts uit.

,,De openingstheorie wordt vernieuwd", aldus Sebo Nienhuis. Hij doelde op de ontwikkelingen in zijn partij tegen Martijn Bakker. Deze verliet al snel de begaanbare paden. Nienhuis moest toezien hoe zijn stelling langzaam maar zeker onder druk kwam te staan. Nienhuis dacht de stelling te kiepen zonder 'kwaliteitsverlies' te leiden. Bakker creëerde - met het van Sinterklaas geleende paard - een prachtige mat aanval.

top tien

Jan Pijkeren - afgelopen zaterdag in het Kreeft Consultancy Schaaktoernooi ook al geweldig op dreef - , zette Thomas Slijper van het bord. Van Swieten zakte voor het eerst in jaren uit de top tien. ,,Ik concentreer me dit seizoen vooral op externe competitie", aldus Jef. Hans van de Weteringh kende geen mededogen. In een ongebruikelijke variant van de Siciliaan (2e zet g6) ontspon zich een spannende strijd. Van Swieten veroverde een pion. Hij moest echter toezien dat Van de Weteringh het initiatief kreeg. Na een kleine onnauwkeurigheid van Jef van Swieten, moest hij in het eindspel geplaagd door grote tijdnood toezien hoe zijn tegenstander het karwei afmaakte.

De eindspelfase tussen Bootsman en Zee was adembenemend. In krap drie minuten werd een aantal goede zetten geproduceerd. Albert Bootsman wist een penning te creëren. Ben Zee die optisch gewonnen stond, moest pardoes zijn Dame inleveren. Het ontlokte de gelukkige Bootsman een oerkreet van opluchting. ,,Ik vertrouwde op mijn snelheid. Misschien gelukkig gewonnen, maar dat hoort bij het spelletje", merkte hij eerlijk op.

Uitslagen

Overige uitslagen interne competitie: Pronk - Hoek, Van der Wijngaart - Heynis, Boom - Postma, Numan - Nagel, Van der Niet - Rood, Blokpoel - Banga, Teunissen - Verduyn, Ziegler - Van Esch, Spronk - Van der Vos allen 1-0. Aalbers - Kingma, Van den Berk - Bomhof, Pasveer - De Groot, Di Pietro - Bakkenes, Smit - Van den Brink allen 0-1.

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Openhof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen dus op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen, telefoon ( 0318 ) 612138 of dinsdags in de speelzaal. De jeugdafdeling start reeds om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Louis van der Vos, telefoon (0318) 630906 of dinsdags in de speelzaal.

Op de foto: Anton Spronk

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie