Gemeenbestuur wil stationsnamen handhaven

10 december 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - Het gemeentebestuur ziet het niet zitten om de treinstationsnamen van Veenendaal-De Klomp en Ede-Wageningen te veranderen. De fractie van de VVD had het verzoek op tafel gelegd om de naam van de gemeente Ede hierbij centraal te stellen en dat bij Nederlandse Spoorwegen aan te kaarten.

Het college van b en w vindt de namen historisch bepaald. ,,Zo bestaat de naam Veenendaal-De Klomp sinds 1886. En de stationsnamen zijn sinds jaar en dag een gekend begrip. Het aanpassen ervan is veelomvattend en daarmee uitermate kostbaar. De naamgeving van een station blijft immers niet beperkt tot de naamsborden op de perrons. De geschatte kosten van een aanpassing van een stationsnaam bedragen 100.000 euro'', schrijft het gemeentebestuur.

Bovendien vindt het college dat de naam van een station liefst duidelijkheid over de ligging èn functie moet geven. ,,Een station wordt in beginstel genoemd naar de dichtstbijzijnde of belangrijkste plaats die de spoorwegmaatschappij met het betreffende station wil ontsluiten. Dat maakt de naamgeving Veenendaal-De Klomp in onze ogen logisch, omdat het station vooral dient ter ontsluiting van Veenendaal. De dubbele naam Ede-Wageningen is misschien minder logisch. Toch geven wij momenteel geen prioriteit aan een naamwijziging van het station. Hierbij hebben wij afgewogen dat er momenteel geen risico op verwarring of minder functioneel gebruik bestaat bij toepassing van de bestaande namen.''

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie