Nieuwjaarsconcert Urker Mannen Ensemble

7 januari 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Het Urker Mannen Ensemble geeft vrijdag 23 januari om 19.30 uur een concert in de Oude Kerk in Ede. Het koort presenteert een feestelijk nieuwjaarsprogramma onder leiding van Pieter Jan Leusink. Martin Mans speelt orgel. Na de medewerking aan een herdenkingsprogramma op tv ter gelegenheid van de brand op Volendam ontstond landelijke bekendheid.

Vele uitnodigingen waren het gevolg met als resultaat dat jaarlijks vijftigt concerten worden gegeven met veelal grote namen, onder wie Jan Vayne, Louis van Dijk en The Bach Orchestra of the Netherlands.

Het Urker Mannen Ensemble is een unieke cultuurdrager. Urk heeft een eeuwenoude zangtraditie die duidelijk verankerd is in de visserij. De geboren en getogen Elburger Pieter Jan Leusink houdt van de eigen klank van het Urker Mannen Ensemble. ,,Men zingt fris van de lever, energiek en dynamisch. Je hoort als het ware de stoerheid van de visserij. De puurheid en het traditionele heeft een grote aantrekkingskracht op het publiek", aldus Pieter Jan Leusink.

De optredens beginnen met religieuze liederen en klassieke kerkmuziek. Daarna volgende bekende Amerikaanse spirituals en prachtige Napolitaanse en Keltische liederen.

Meer informatie op www.urkermannenensemble.nl of via 0525-684819.

Visserstradities

Het ensemble kreeg vorm vanaf 2000 onder artistieke leiding van dirigent Pieter Jan Leusink. Dit voor Nederland unieke ensemble treedt op met twaalf zangers, en gevormd door 3 tenoren I, 3 tenoren II, 3 baritons en 3 bassen. Het ensemble vertegenwoordigt oude tradities: authentieke benadering van (Urker) mannenzang, daarbij dragen zij de originele Urker klederdracht en vertegenwoordigen zij de rijke vissertradities. Het repertoire bestaat van eenvoudige liederen, tot ingewikkelde klassieke kerkmuziek, daarbij ontbreken ook wereldberoemde spirituals niet. Toppers zijn de ‘a capella’ gezongen werken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie