Brand verwoest leegstaand monumentaal pand Lunteren (+ video)

11 februari 2009 om 00:00 Nieuws

LUNTEREN - Een uitslaande brand heeft vannacht een leegstaand monumentaal pand van een voormalig vakantieoord in Lunteren verwoest.

Het pand was het oudste deel van een voormalig vakantieoord. Aangebouwde delen van recentere datum werden gespaard maar liepen wel rook- en waterschade op. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan.

Even na half drie werd de brandweerkorpsen van Lunteren en Barneveld gealarmeerd voor een uitslaande brand in een leegstaand pand aan de Barneveldseweg in Lunteren.

Bij aankomst van de eerste tankautospuit bleek het om een grote brand te gaan. Hierop zijn een extra bluseenheid en een hoogwerker van het brandweerkorps Ede gealarmeerd. Later is nog assistentie gevraagd van een tweede eenheid van het korps Barneveld om van grotere afstand bluswater aan te voeren.

Ondanks de inzet van de brandweer moet het monumentale deel van het voormalige vakantieoord als verloren worden beschouwd. Later aangebouwde delen van het gebouw zijn gespaard gebleven, maar liepen wel rook- en waterschade op.

Ons Landhuis was van 1914 tot 1989 in gebruik als rust- en ontspanningsoord voor leden van de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden. In de jaren negentig was de Centrale Pinksterbijbelschool (nu Azusa) er gevestigd. Recent werd het pand nog benut als tijdelijk onderkomen voor bewoners van wooncentrum voor verstandelijk gehandicapten De Bongerd in Lunteren toen dat werd verbouwd en uitgebreid.

De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie