Animo om te bewegen wat minder in Ede

18 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Waarom de animo in Ede wat minder is, weet Kronenburg niet. ,,Ruim van tevoren ga je met de sportservicepunten en de landelijke sportbonden praten. Sportservice Ede heeft goed z’n best gedaan om alle lokale sportverenigingen enthousiast te maken. Het is te weinig opgepakt. Wel een goed voorbeeld is de hockeyvereniging, waar een introductieavond over knotshockey, een vorm van hockey voor vijftigplussers, is. Ook hebben verschillende fitnesscentra een introductieavond om met fitness te starten.”

Uitzonderingen knotshockey en fitnesscentra BENNEKOM - In Nederlandse gemeenten wordt op verschillende manieren de campagne 30 minuten bewegen (www.30minutenbewegen.nl) opgepakt. Bijvoorbeeld in Hengelo is er een wereld aan activiteiten, weet Jacqueline Kronenburg, communicatieadviseur bij het in Bennekom gevestigde Nederlands Instituut voor Sport & Bewegen (NSIB). Daar is het van Chinese yoga tot sambadansen. In Ede is het wat minder.”

door Jan de Boer

De intentie bij 30 minuten bewegen is niet het overgewicht terugbrengen. ,,De insteek is mensen weer te laten beginnen met sporten,” weet Jacqueline Kronenburg. ,,Zodat ze merken hoe leuk het is om daarmee contacten op te doen. We zien het ook heel vaak als middel, maar ook heel vaak als doel. Sporten is ook een middel om je sociale contacten te vergroten, zodat je ook meer mee doet in de samenleving. Dat wordt ook steeds meer erkend.”

In het beweeggedrag van de Nederlanders is een onderscheid in hoeveel keer in de week 30 minuten zij in de winter en in de zomer bewegen. ,,Daar zit verschil in. Sporten doen mensen meer als de zomer in aantocht is.” Het NSIB heeft een berekening gemaakt hoe het gesteld is met de ‘zwaarte’ van de Nederlander. ,,In België had een instituut berekend dat er daar vijfenveertig miljoen aan overgewicht was.”

,,Wij hebben die berekening ook voor Nederland gemaakt,” vervolgt Kronenburg. ,,Uit de berekening bleek dat we in Nederland met elkaar zeventig miljoen aan overgewicht hebben. Toen hebben we bekeken wat voor eenheid dat is waar mensen zich iets bij voor kunnen stellen. Dat houdt in dat we honderdenvijfendertig zwembaden vol vet hebben. Dat zijn baden van vijfentwintig meter lang, eenentwintig meter breed en een meter veertig diep.”

Toch is er goed nieuws. ,,Op de hoeveelheid overgewicht is de berekening losgelaten van ‘hoeveel beweging je moet hebben om dat overgewicht weg te werken’. Als alle volwassen Nederlanders achtentwintig minuten per dag meer bewegen als zij nu doen, dan is het overgewicht in een jaar weggewerkt.”

Beweging kan wel degelijk effect hebben op het terugdringen van het overgewicht, weet men bij de NSIB. ,,Bewegen is de motor voor heel veel zaken die met gezondheid te maken hebben.” In de bedrijven heb je bijvoorbeeld de Bravo-aanpak. ,,Bravo staat voor meer bewegen, minder roken, het matigen van alcohol, gezonde voeding en meer ontspanning.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie