‘Geen edelhert op de stoep’

18 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Tijdens de openbare vergadering van Otterlo’s Belang was er dinsdagavond volop aandacht voor de jongste ontwikkelingen. De komst van een nieuw ecoduct bij Oud-Reemst heeft invloed op de plannen voor Het Nationale Park De Hoge Veluwe, zo vertelde Jakob Leidekker, hoofd bedrijfsvoering van het park. ,,Als het ecoduct er komt, moeten er in het park maatregelen worden getroffen om het wild in het natuurgebied te houden. De bevolking moet geen edelhert op de stoep krijgen.”

Ecoducten bij Oud-Reemst en over A12 OTTERLO - Het Otterlose Bos gaat op de schop. Zo zijn er plannen voor een nieuwe fietsroute en een nieuw wandelpad. Ook komen er nieuwe wildrasters na realisatie van een nieuw ecoduct bij Oud-Reemst. Tevens komt er een wildwissel over de A12 (meer hierover elders op deze website).

door Jan de Boer

Al vier jaar geleden startte het nationale park met een nieuw natuurbeleidsplan. Een consequentie van de komst van het ecoduct is sowieso, dat de weg van Otterlo naar Arnhem nu aan twee kanten gerasterd wordt. Iets wat de gedeputeerde Marijke van Haaren hoog op haar lijstje heeft staan. Het aangezicht van Otterlo komt er wat anders uit te zien, onderkent Andries Mijnhardt, voorzitter van Otterlo’s Belang. ,,Voordeel is wel dat het wild door het ecoduct niet meer op een paar plaatsen kan oversteken. Nu wordt er nog veel wild doodgereden.”

In het natuurbeleidsplan heeft het nationale park ook rekening gehouden met wensen vanuit Otterlo. In eerste instantie wilde het park volgens Leidekker niet meer toestaan dat er in het zogenaamde jeneverbesgebied mocht worden gewandeld. ,,We hebben een akkoord bereikt door het gebied door midden te snijden. Het natuurplan is een redelijk compromis geworden van wat wij willen, wat de bevolking wil en wat mogelijk is. Natuurlijk kun je niet iedereen tevreden stellen.”

Ook is er speciale aandacht voor de jeneverbessen, waarmee het bijvoorbeeld in Drenthe dramatisch is gesteld. ,,Bij ons is dat minder. Toch gaan we de jeneverbessen verjongen en versterken.” Als het aan het nationale park ligt wordt het ATB’ers onmogelijk gemaakt om nog op plaatsen in de bossen van het park te fietsen. Wel positief is men over de aanleg van een fietspad, ‘het zogenaamde rondje voor de Otterloërs ‘s avonds na het eten’.

Volgens de in de zaal aanwezige gemeenteambtenaar Lub is er geld voor de aanleg van het fietspad gereserveerd. Hij verwacht dat het fietspad begin 2010 wordt gerealiseerd. De Hoge Veluwe zal ook groot onderhoud plegen in het park. ,,We oogsten nog steeds minder dan er groeit. De overlast van het bosonderhoud proberen we zoveel mogelijk te beperken.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie