Schoololympiade ook in buitendorpen

15 april 2009 om 00:00 Nieuws

Zwartjes onderkent dat er door de nieuwe opzet minder kinderen aan de schoolsportomlympiade kunnen meedoen. ,,We hebben inderdaad een beperkt aantal leerlingen, die mee kunnen doen. Maar je hebt het nog altijd over 1.600 leerlingen. Over vier dagen waren dat 2.100 leerlingen. Voor sportverenigingen is het toch moeilijk om over vier dagen aanwezig te kunnen zijn. Als je het op één dag houdt is 1.600 leerlingen het maximale aantal. Het zit ook helemaal vol. We zijn er blij mee, dat er zo enthousiast op gereageerd is door het onderwijs en de sportverenigingen zelf.”

‘De leerlingen moeten zelf een keuze maken’ EDE - De Edese schoolsportolympiade wordt in 2009 op één dag, en wel op donderdag 23 april, gehouden op sportpark Peppelensteeg. Niet iedereen is daar tevreden over. Carin Zwartjes van Sportservice Ede heeft die signalen overigens niet ontvangen. ,,We willen het één groots evenement laten worden. Dat was het voorheen ook, maar toen was het verspreid over vier dagen. Als we het op één dag houden hebben we meer bereik. En krijgen we meer aanbod vanuit de sportverenigingen. Daarom houden de schoolsportolympiade op één dag.”

door Jan de Boer

Ook dit keer doen er eenendertig sportverenigingen aan de schoolsportolympiade mee. ,,Het was vorig jaar moeilijker alles over vier dagen te organiseren. Wij zijn natuurlijk afhankelijk van het aanbod van de sportverenigingen. Zonder hen kunnen wij deze organisatie niet neerleggen. Voorheen werden de leerlingen vooraf ingedeeld per tak van sport. Dan wisten ze waar ze naar toe gingen. We willen dat de leerlingen zelf een keuze maken in de sport. Eerder waren ze afhankelijk van hun klas of van hun school.”

Nu krijgen de leerlingen een vrije keuze in eenendertig sporten. ,,Dat is nieuw en vergt een andere organisatievorm. Na de schoololympiade gaan we kijken met zowel het onderwijs als met de sportverenigingen of we hiermee verder gaan en dat we het hier en daar wat moeten aanpassen. Her is natuurlijk bedoeld dat de kinderen van de basisscholen kennismaken met verschillende sporten. En we proberen ook dat zij doorstromen naar sportverenigingen.”

Iets nieuws voor komende jaren wordt volgens Zwartjes wellicht, dat een schoololympiade ook iets wordt dat bijvoorbeeld apart in Bennekom of in Lunteren wordt gehouden. ,,Nu is het nog steeds iets stedelijks, Ede breed. Nu nog kan iedere leerling uit de gemeente Ede aan de sportolympiade aan de Peppelensteeg. Het is open voor alle scholen uit de gemeente Ede.”

Naast kennismaking met sport voor de leerlingen kunnen de sportverenigingen zich tijdens de schoololympiade presenteren. Speciaal dit jaar tijdens de olympiade is een bobsleebaan van zeventig meter lengte. De Edenaar Jarno Beuving hoopt met de bobslee mee te kunnen doen aan de Winterspelen van 2010 in het Canadese Vancouver. ,,Hij komt met een team en geeft een clinic. En de kinderen mogen zelf een bobstart maken.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie