Korting opvang en verslavingszorg Iriszorg ,,rampzalig''

22 april 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - ,,Rampzalig'', vindt Iriszorg de herverdeling van het geld van de maatschappelijke opvang voor Gelderland. De instelling voor maatschappelijke opvang en verslavingszorg behoort tot de grootste zorgverleners in de provincie en is onder meer actief in Ede.

IrisZorg moet, als zij niet wordt gecompenseerd, de komende vier jaar bijna zes miljoen inleveren en zal daardoor gedwongen worden voorzieningen te sluiten. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een nieuw model opgesteld voor de verdeling van middelen voor maatschappelijke opvang, verslavingsbeleid en openbare geestelijke gezondheidszorg in de 43 centrumgemeenten. Het resultaat hiervan is dat de vier grote gemeenten - Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag - meer geld krijgen voor de opvang van dak- en thuislozen. Een groot aantal kleinere gemeenten, waaronder Ede, Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen, Doetinchem en Zwolle wordt voor miljoenen gekort.

IrisZorg laat de Vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport namens medewerkers, ondernemingsraad en cliëntenraad weten dat de voorgestelde maatregelen ingrijpende gevolgen hebben. Wat de afgelopen jaren onder leiding van de Provincie Gelderland in het kader van de Gelderse strijd tegen dakloosheid door gemeenten, zorg- en welzijns- organisaties en cliëntondersteuners tot stand is gebracht, wordt volgens Iriszorg teniet gedaan. Het aantal dak- en thuisloze cliënten van IrisZorg is in 2008 met 25% toegenomen ten opzichte van 2007. Dit in tegenstelling tot de grote steden, waar volgens Iriszorg sprake is van een afname.

IrisZorg roept de politiek verantwoordelijken op tot concrete maatregelen, waarbij de inzet moet zijn: het behoud van voorzieningen voor de meest kwetsbaren in onze samenleving en het garanderen van de continuïteit van maatwerk in zorg- en dienstverlening. ,,Uiteraard stelt IrisZorg alles in het werk om te voorkomen dat haar cliënten op straat komen te staan en zal daartoe al haar invloed, creativiteit en middelen aanwenden'', zo schrijft een medewerker van de organisatie.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie