Minister Eurlings opent spitsstroken A12

29 april 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Minister Camiel Eurlings heeft maandagochtend de nieuwe spitsstroken op de A12 tussen Ede en Veenendaal in bedrijf gesteld. De stroken gaan open wanneer tussen 6.00 en 23.00 uur meer dan 3000 voertuigen per uur passeren. Gedeputeerde Marijke van Haaren kaartte bij de gelegenheid aan dat het 'Food Valley'-gebied ook gebaat is bij een goede noordzuidverbinding tussen de A30/A12 en de A15, omdat het bij de Rhenense brug altijd vast staat met verkeer.

Voor deze handeling was een bijeenkomst op touw gezet in Cinemec, waar via een rechtstreekse verbinding met medewerkers van Rijkswaterstaat de officiële handeling plaats kon vinden. Dit ging gepaard met hilariteit, omdat de organisatie in eerste instantie een zogenaamde 'werknemer in opleiding' achter de knoppen had zitten, die zijn rol erg goed speelde.

De A12 tussen de aansluiting Veenendaal en de aansluiting Ede/Wageningen is onderdeel van een belangrijke verbindende schakel tussen de Randstad en het oosten van Nederland en Duitsland. Door de openstelling van de A30 in 2004 en het aansluiten van de oostelijke rondweg Veenendaal op de A12 in november 2008, bevat het traject in totaal drie aansluitingen en één knooppunt (Maanderbroek). Deze ontwikkelingen leiden tot grote verkeersintensiteit. Capaciteitsverruimende maatregelen waren nodig om filevorming en vertraging op dit wegvak te voorkomen. Door de aanleg van de spitsstroken in combinatie met een drietal weefstroken, neemt de capaciteit van dit wegvak toe en verbetert de doorstroming van (inter)nationaal en regionaal verkeer sterk.

Op de A12 tussen Ede en knooppunt Grijsoord treft Rijkswaterstaat voorbereidingen voor een wegverbreding naar drie rijkstroken per richting. Burgemeester Cees van der Knaap gaf Eurlings mee om daarbij een goed geluidsscherm snel te plaatsen aan de zuidkant van de snelweg, zodat bewoners van Bennekom zo min mogelijk overlast zullen ervaren. Ook wordt gewerkt aan de voorbereiding voor de aanleg van spitsstroken op het gedeelte Veenendaal-Maarsbergen in beide richtingen. Dit laatste traject is onderdeel van de zogenoemde 'spoedaanpak'.

Rijkswaterstaat begon in augustus 2007 met de realisatie van 9 kilometer spitsstrook op de A12 tussen Ede en Veenendaal in beide richtingen. Bovendien omvatte dit project het aanbrengen van dubbellaags Zoab over het hele traject, de aanleg van vier nieuwe viaducten (Bovenbuurtwegviaduct, Statenpadviaduct, Pakhuisviaduct en de aanleg van het nieuwe viaduct voor de nieuwe aansluiting Veenendaal), aanleg ecoduiker, verlenging van een tunnel (Stationsstraat), aanleg geluidswerende voorzieningen (2400 meter) en het plaatsen van installaties voor het bedienen van de spitsstroken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie