Laatste loodjes wegen zwaar bij De Cirkel

13 mei 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De laatste loodjes wegen zwaar. Dat was goed te merken in de zevenentwintigste speelronde bij schaakvereniging De Cirkel. Zo verzuchtte de seizoensrevelatie Fedde Kingma: ,,Het seizoen duurt net iets te lang. Ik ben druk op mijn werk, waardoor de concentratie afneemt." Daarmee zijn nederlaag tegen de goed spelende Merijn Dekker verklarende. Kingma (twaalfde) zag de toptien 'even' uit het zicht verdwijnen. Dat geldt niet voor koploper Carel de Vries, die op ruime afstand wordt gevolgd door Tom Pronk. Daarachter strijden met nog twee speelronden voor de boeg een kwintet spelers (Bakker, Van Swieten, Pijkeren, Boom en Van der Wijngaart) voor de bronzen plak.

Jan Pijkeren leed in het duel tegen Tom Pronk een nederlaag. Pronk zette de partij in alle rust op. Jan Pijkeren nam passend bij zijn speelstijl het initiatief. Hij dwong zijn tegenstander tot secuur verdedigen. In het middenspel raakte Pijkeren het spoor bijster. Omdat Pronk kort daarna een winst combinatie miste, moest hij nog diep gaan alvorens de winst kon worden geïncasseerd.

Dat was voor Egbert Aalbers al eerder weggelegd. Roel Bor zette enthousiast de stelling op 'scherp'. Binnen acht zetten waren de meerdere zware stukken waaronder de Dames van het bord verdwenen. Bor offerde nog een stuk voor een pion. Aalbers bleef rustig, posteerde zijn koning op een veilig veld, waarna hij de partij in zijn voordeel omboog.

Dat lukte zowel Ben Verduyn als Tom Smit niet. ,,Ik kwam wat beter uit de opening", meende Ben Verduyn. ,,Maar Tom offerde een pion. Hij kreeg beter spel. Ik moest alle zeilen bijzetten." Smit bereikte in het eindspel licht voordeel. Verduyn wist echter de rug recht te houden. Beide spelers toonden zich met remise tevreden.

Dat zal niet zijn opgegaan voor Ben Zee. In een Damegambiet toverde hij Eip Janssen een lastige stelling voor de neus. In de overgang naar het middenspel wist Janssen de stelling te pareren. Ben Zee stak veel bedenktijd in de partij. In het eindspel leek hij optisch beter te staan. Janssen wilde echter niet op tijd winnen. Met slechts luttele minuten bedenktijd op klok, wees Zee het remise aanbod echter af. Een kostbaar foutje kwam Ben Zee op kwaliteitsverlies te staan. Dat zelfs de partij werd verloren was extra zuur. ,,Ik overspeelde mijn hand en had het sportieve remise aanbod moeten accepteren. Maar gedane zaken nemen geen keer", oordeelde Zee.

Pastorale remise

Jan Banga en Hans de Groot besloten op basis van gelijkheid in de stelling tot remise. ,,Daar kwam ik goed mee weg", glunderde Jan Banga. ,,Vreugde samen delen is me wel wat waard", stelde De Groot. Daarbij verwijzend naar het (pastorale) ambt.

Minder vreedzaam maar even sportief streden Hans van de Weteringh en Rob Heynis om de punten. Tegen zijn gewoonte in opende Van de Weteringh de partij met de e-pion. Van de Weteringh: ,,Ik wist dat Rob sterk is in de Hollandse verdediging. Ik dwong hem daardoor af te wijken van zijn begaanbare paden." Heynis gaf geen krimp. In het middenspel werd een min of meer gelijke stelling bereikt. Maar nadat Heynis een 'ongelukkige'loperzet uitvoerde, waardoor zijn paard buitenspel kwam te staan, was Hans van de Weteringh er als de kippen bij. ,,Het eindspel was buitengewoon interessant. Ik won een pion. Kort daarna kon ik met twee verbonden vrij pionnen de strijd aangaan. Rob kon niet verhinderen dat ik een pion tot Dame promoveerde. Daarna werd de vlag gestreken", glunderde Van de Weteringh van oor tot oor.

Carel de Vries begon super gemotiveerd aan zijn partij tegen Martijn Bakker. ,,De laatste nederlaag zat me niet lekker", zei De Vries. In een Scandinavisch opgezette partij werd Bakker met een dubbelpion opgezadeld. ,,Ik moest een pion offeren om in de partij te blijven", keek Bakker terug. ,,Dat lukte wonderwel. Hij slaagde er zelfs in de nodige valkuilen en kruitdampen op te trekken. De sluwe De Vries wist deze te elimineren. Nadat het zicht beter werd, kwam de remise niet als een verrassing.

Uitslagen

Overige uitslagen: Van der Wijngaart - Slijper, Van den Berk - Degenhart, Van de Brink - Van der Vos allen 1-0. Hartsuiker - Postma, Hoek - Rood, Di Pietro - Mouthaan, Teunissen - Bomhof, Vos - Blokpoel allen 0-1. Remise speelden: Boom - Van Swieten, Havinga - Nienhuis en Pasveer - Numan.

Foto: Ben Verduyn (links) en Tom Smit kwamen na een lange strijd remise overéén.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie