Bezoek sites spectaculair gestegen

27 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Traditioneel scoren de titels Barneveldse Krant, Ede Stad en Veenendaalse Krant erg hoog (zie grafiek). De best bekeken onderdelen zijn lokaal nieuws, 112 en sport. Verder wordt het zeer actuele landelijke en internationale nieuws op de sites goed bekeken.

Best bekeken zijn 112, lokaal nieuws en sport BARNEVELD - In ruim 2 jaar, op Koninginnedag 2006 was de lancering, is het aantal sitebezoekers van de titels van de Koninklijke BDU Uitgevers spectaculair gestegen tot ruim 700.000 unieke kijkers per maand, met bijna 2 miljoen pageviews.

Lezersbijdragen

De lezers/kijkers worden echter ook steeds actiever. Vooral het aantal reacties op berichten groeit hard, maar ook het aantal eigen bijdragen stijgt maandelijks. ,,Daar willen we de komende jaren meer mee doen,” zo laat hoofdredacteur Jos Scholten weten. ,,Waarom zouden lezers bijvoorbeeld niet zelf de (activiteiten)agenda kunnen aanvullen als er iets te doen is, of bij een verslag van een evenement foto’s of video’s toevoegen?”

Scholten weet dat er voor- en tegenstanders zijn van de reacties op de site. ,,Wij hebben er voor gekozen om een reactie direct online zichtbaar te maken, zonder tussenkomst van de redactie. Onderzoek wijst uit dat het aantal reacties dan beduidend hoger ligt. Bovendien bereiken we daarmee ook een jongerendoelgroep. Deze is op internet gewend om overal direct op te kunnen reageren.” Maar is er dan helemaal geen controle? ,,Natuurlijk wel,” aldus Scholten. ,,De redactie krijgt van iedere bijdrage een e-mail in haar postbus. Als die bijdrage lokaal is, niet onnodig stuitend is voor andere mensen (voldoet aan gebruikelijke normen en waarden) en niet commercieel is, dan laten we die staan. Inhoudelijk bemoeien we ons daar verder niet mee.”

Verder kunnen lezers zelf ook misbruik melden bij ieder artikel, vertelt de hoofdredacteur. ,,Je ziet bij reacties ook vaak een zelfregulerend karakter. Als iemand erg ongenuanceerd reageert, dan zijn er vaak andere lezers die daar weer op reageren. Zo wordt meestal een discussie vanzelf in goede banen geleid. Maar wie zich er desondanks aan stoort, hoeft ze natuurlijk niet te lezen. En misschien is de techniek binnenkort wel zo eenvoudig dat we de sites kunnen aanbieden met alle reacties, zonder reacties, of met alleen door de redactie goedgekeurde reacties.”

De redacties hebben verder de eerste stappen gezet op het gebied van bewegend beeld. Scholten: ,,We hebben niet de pretentie om gelijk televisie te maken. Maar voor sommige onderwerpen is een stukje video toegevoegde waarde. Soms zeggen beelden meer dan woorden.” En zijn er verder nog vernieuwingen te verwachten? Hoofdredacteur Scholten: ,,Jazeker. De afgelopen twee jaar is er ieder kwartaal wel wat nieuws toegevoegd aan de sites. En dat blijven we doen, want de online-wereld verandert razendsnel. Binnenkort kunnen bijvoorbeeld alle foto’s online worden nabesteld. Maar daar blijft het zeker niet bij!”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie