Politie Ede: vader zegt meisje te hebben meegenomen (+ video)

27 mei 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De politie gaat er vanuit dat de 7-jarige Katja Leendertz door haar vader is meegenomen. Een vertegenwoordiger van de vader heeft dat namens de vader aan de politie laten weten. Uit onderzoek blijkt dat ze beiden waarschijnlijk in het buitenland verblijven. Dat meldde de politie om 18.00 uur donderdagmiddag.

Niettemin gaan de inspanningen van het rechercheteam door om te achterhalen waar de vader en zijn dochter zijn. Al eerder ontstond het vermoeden dat de ontvoering van het 7-jarige Edese meisje in familiaire kringen gezocht moest worden. Over het verdere verloop van het onderzoek worden op dit moment geen nadere mededelingen gedaan.

Politie blijft internationaal op zoek naar de vermiste Katja Leendertz. Naast het Amber Alert dat landelijk uitging, is er ook een internationaal opsporingsbericht uitgegeven in de Schengenlanden. Dat liet de politie donderdagmorgen weten. Woensdag werd al duidelijk dat de auto van de vermoedelijke daders was teruggevonden. ,,We hebben naar aanleiding van het Ambert Alert enkele tientallen tips binnen gekregen, waarvan zeker één heeft geleid tot het terugvinden van de auto die vermoedelijk bij de zaak is betrokken. De auto werd opgespoord in Ede", zegt politiewoordvoerder Paul Koetsier.

Op basis van het onderzoek had de politie al het vermoeden dat de ontvoering woensdagochtend van de 7-jarige Katja Leendertz uit Ede geplaatst moet worden 'in de relationele sfeer'. Het meisje werd rond half elf bij de CNS basisschool Cavaljé aan de Veenderweg in een auto geduwd. Getuigen meldden eerder dat het meisje is ontvoerd door haar vader. ,,We zijn erg geschrokken. Ik heb gehoord dat het een ontvoering in familiesfeer is", reageerde loco-burgemeester Evert van Milligen. De politie bevestigt dat het meisje in de auto op de schoot van een vrouw is gezet. In de wagen zaten vermoedelijk een man en een vrouw.

De auto die nu is gevonden, is onderzocht op sporen. Het onderzoek moet uitwijzen of er een verband bestaat met de zaak. De politie wil niet zeggen waar de wagen precies is gevonden, in verband met het onderzoek, dat nog in volle gang is. Een team van een tiental rechercheurs houdt zich met de zaak bezig. Zo is er onder meer buurtonderzoek gedaan rondom de school vanwaar het meisje verdwenen is. De technische recherche heeft sporenonderzoek verricht.

Gezwaaid

Een moeder van twee leerlingen op de Cavaljéschool zegt dat haar dochter erg geschrokken is van de ontvoering van Katja. ,,Het is geen klasgenoot, maar vooral de commotie en de verhalen van de kinderen die het voor hun ogen zagen gebeuren, maakt grote indruk. Ze hoorde tegenstrijdige verhalen over hoe het gebeurd zou zijn. Het ene kind zegt dat het meisje tegen haar wil in de auto was gestapt, terwijl een ander verklaart dat ze vrolijk had gezwaaid, alsof het een bekende van haar was bij wie ze instapte'', aldus de Edese ouder.

Ouderbijeenkomst

,,We zijn verbijsterd'', reageert CNS-directeur Theo van Altena. Hij bevestigt dat Katja een leerling is van de Cavaljéschool. ,,We zijn nu (woensdagochtend; red.) in overleg hoe we ouders van de school te woord kunnen staan, want je kunt je voorstellen dat we erg geschrokken zijn. Je vraagt je af: hoe kan dit?'', aldus directeur Van Altena.

Besloten werd om gelijk een brief voor de ouders op te stellen, waarin ze werden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. Die vond woensdag aan het eind van de dag plaats. De bijeenkomst werd druk bezocht. ,,Er waren veel vragen over hoe thuis de kinderen op te vangen. De beste opvang is er met de kinderen over te praten. Verzwijg het niet, maar overvoer ze ook niet", liet Van Altena de ouders weten.

Geen gevangenis

Volgens hem is er tijdens de lessen ook aandacht voor. Van Altena besloot woensdagochtend om de lessen niet stil te leggen. ,,Kinderen zijn gehecht aan een patroon. Het liefst willen ze zo snel mogelijk de draad weer oppakken", legt hij uit. Ouders van de leerlingen hadden ook veel vragen over de veiligheid op school. ,,Toezicht is op onze school een gangbare zaak, wat we jaarlijks bekijken. We kunnen er echter geen gevangenis van maken."

Van Altena heeft veel steun van de gemeente gehad. ,,Iedereen is erg geschrokken." Dit geldt uiteraard ook voor burgemeester Cees van der Knaap. Hij heeft zich persoonlijk op de hoogte gesteld, zowel bij de politie als bij de school.

Tien rechercheurs

De ontvoering van Katja vond tegen half elf plaats. ,,Voor zover ik weet is het buiten het gebouw gebeurd'', zegt Van Altena. Het kind werd tegen haar wil in een grijze Opel Zafira geduwd. Van het kenteken is bekend dat het cijfer 57 en de letter XF er in voor komen. De letter E, zoals eerst gemeld, blijkt achteraf niet correct.

Grote zoekactie

De politie heeft woensdagmiddag een Amber Alert uit laten gaan. ,,Dit gebeurt niet vaak in Nederland. Het zoekgebied wordt steeds groter en vandaar dat we een Amber Alert hebben uitgezet. We hebben hoop dat er veel gebeld gaat worden", aldus Ronald van der Leeden van de politie woensdagmiddag. Naast het Amber Alert waarbij tientallen tips binnenkwamen, vooral over het kenteken en de auto, was er woensdagochtend ook een Burgernetactie waarmee 1996 Edese burgers werden bereikt; daarop kwamen zes reacties binnen.

Veiligheid

Ook op andere scholen Ede is geschokt gereageerd op de ontvoering. ,,We kijken nu nóg scherper naar de veiligheid van onze leerlingen en hebben ze gezegd dat ze op sommige plekjes buiten niet meer moeten komen. Je wilt dat ze nóg duidelijker onder het toezicht van leerkrachten blijven, maar honderd procent waterdicht krijg je het natuurlijk nooit'', licht Wim Koenen toe, directeur van basisschool De Vlinderboom, ook van Christelijk Nationaal Schoolonderwijs (CNS). ,,Het zal je maar overkomen, dat wil niemand natuurlijk.''

De politie roept mensen op die weten waar Katja zich momenteel bevindt, te bellen met 0800-6070. Katja is 1.32 tot 1.34 meter lang, slank, heeft bruingrijze ogen, een smal gezicht, draagt haar lange donkerblonde haren waarschijnlijk in een staart en droeg bij haar ontvoering een rode jas.

Tweede ontvoering

Dinsdag 7 april werd ook een 7-jarig meisje in Ede ontvoerd, vanaf de Batenstein in de wijk Veldhuizen. Het meisje werd de volgende morgen ongedeerd teruggevonden in Brielle. Er werden in deze zaak twee mannen aangehouden. Die twee verdachten zitten nog vast. De politie ziet dan ook geen verband tussen te twee ontvoeringen.

* Updates volgen op deze site.

* Foto's: Portret Katja en de Cavaljéschool aan de Veenderweg, waar Katja ontvoerd werd. De hele landelijke pers was woensdag neergestreken in Ede.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie