Conflict Rabo en ING over nieuwbouw in hartje Ede

24 juni 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De kort gedingrechter in Arnhem geeft ING Vastgoedontwikkeling en de Rabobank Vallei en Rijn plus Van Doorn Developments drie dagen de tijd om zelf tot een oplossing te komen over de bouw van winkels en woningen aan de Grotestraat in Ede. ING bouwt daar deels op het perceel van de Rabobank.

De Rabobank en Van Doorn, die de grond van de Rabobank heeft gekocht, eisten in het kort geding dat ING de nieuwbouw weer laat afbreken. ING is daar eventueel toe bereid, maar stelt daar wel voorwaarden aan. Hun buren hebben recht van overpad voor laden en lossen en veiligheid. Zij krijgen van ING een doorgang van 1,20 meter, met een toegangspoort. De andere partijen houden vast aan de vastgelegde 5 meter, die toegang bood aan de parkeerplaats van de Rabobank. ING wil dat ze die eis laten vallen.

Rabobank en Van Doorn betichten ING ervan dat ze heel bewust buiten de erfafscheiding zijn gaan bouwen. Zij wijzen op een uitspraak van de aannemer Grootheest uit Bennekom. Een uitvoerder zou hebben gezegd dat hij nog voor de bouw op de fout heeft gewezen. Daarop zou ING hebben geantwoord dat hij gewoon door moest gaan, want opnieuw tekeningen maken zou te duur zijn. ING ontkent dit.

Centimeter

Volgens de grootste vastgoedontwikkelaar van Nederland kwam de fout pas tijdens de bouw aan het licht. Het dak van een transformatorhuisje zou ongeveer 10 centimeter in het nieuwe gebouw steken. Daar bouwden ze toen omheen. De ‘overbouw’ op het perceel van de Rabobank loopt in een strook van 22 meter uit tot maximaal 32 centimeter breed.

Het hele conflict draait om het maximaliseren van de hoeveelheden vierkante meters op de begane grond, want winkelruimte is duur. Ook Van Doorn wil winkelruimte bouwen. Op het oude Rabo-terrein komt een textielwinkel met een oppervlak van 1450 vierkante meter. ING bouwt op het terrein van de gesloopte supermarkt aan de Grotestraat winkels met woningen daarboven. Alles is al verhuurd en zou begin 2010 worden opgeleverd. De kosten van het afbreken en opnieuw opbouwen kunnen oplopen tot 5 ton, zo gaf de advocaat van ING aan.

Als de partijen niet tot elkaar komen doet de rechter over twee weken uitspraak. (APA)

foto's:

De actuele stand van zaken van de nieuwbouw, tussen de Grotestraat en de Achterdoelen, naast de Oude Kerk.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie