Schoolagenda beheerst agenda gemeenteraad

15 juli 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De schoolagenda's die via het gemeentebestuur aan basisscholen zijn uitgedeeld was donderdag het gesprek van de middag tijdens de afrondende bespreking van de financiële perspectiefnota 2010-2013. Partijen als de SGP, ChristenUnie en D66 tikten wethouder Roel Kremers op de vingers dat de inhoud hiervan totaal niet strookt met de normen en waarden die juist gepredikt moeten worden. Naast het centrale thema (goed met je geld omgaan), bevat het boekwerk namelijk ook tips hoe je goed kunt schelden en een foto met bierflesjes voor een 'geslaagde' kerstvakantie.

,,Ik herinner me de discussie nog die we ooit over een poster hielden en daar begint dit onderwerp nu ook op te lijken. Ik snap niet waarom we hier nu zo'n verschrikkelijk punt van maken, want er staan ook ontzettend waardevolle adviezen in'', probeerde Koos van Boven van GemeenteBelangen nog.

Schelden

Helaas, want andere partijen tillen hier zwaar aan. Ook het CDA, al ging die net nog niet mee met de motie van SGP/CU/D66. ,,Ik ben hier niet blij mee. Waarom moet je je als overheid aan zo'n schoolagenda verbinden, als er tips om te schelden in staan?'', vroeg fractievoorzitter Bert Komdeur zich af.

,,Onbegrijpelijk'', vindt Lambert Kisteman (SGP) de actie, want de agenda's zijn namelijk reeds gratis uitgedeeld. Het aanbod van de Nederlandse Vereniging van Volkskredieten was voor wethouder Roel Kremers als een betrouwbaar geschenk overgekomen, zonder dat hij verder de inhoud had geschreend. Ook de gemeentes Zwolle en Assen waren hierop ingegaan.

,,U kunt de agenda's ontvangen, als u wilt, hebben we tegen de scholen gezegd. Een kwart daarvan heeft ze geweigerd. De scholen reiken ze dus uit, wij gaan niet over de inhoud. Wij zijn alleen een doorgeefluik'', probeerde Kremers nog. De schoolagenda's werden echter ook aan het loket van de gemeentelijke afdeling Burgerzaken verstrekt. Hier is de gemeente intussen mee gestopt.

Doorgeefluik

,,U zou op de hoogte moeten zijn van de inhoud'', meende Marcel van Dalen van D66. ,,In een officiële brief van de gemeente staat dat u het een fantastisch initiatief vindt. Als we actie voeren over goede normen en waarden, snap ik niet dat u hieraan meewerkt'', aldus Kisteman. ,,U bagatelliseert en verschuilt zich achter het begrip doorgeefluik'', verklaarde Jos van Heuveln (CU).

Kremers vindt dat de schoolagenda's ,,een vrij onschuldig karakter hebben'', maar beloofde, na de commotie, in de toekomst ,,nog voorzichtiger'' om te gaan met een dergelijk aanbod.

En zo bleek het 'gewicht' van het onheilspellende financiële toekomstperspectief van Ede-Oost, waar vorige week in de aanloop zo zwaar aan werd getild, verdwenen als sneeuw voor de zon.

Enkele pagina's van de gewraakte schoolagenda.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie