Kilometers met natte natuur

26 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

Via ecologische verbindingszones kunnen planten zich verspreiden en dieren zich verplaatsen van het ene naar het andere natuurgebied. Zo ontstaat uitwisseling tussen de verschillende natuurgebieden. Langs de ecologische verbindingszone worden kleine natuurgebiedjes aangelegd waar planten en dieren kunnen eten, rusten, schuilen en zich vestigen. Waterschap Vallei & Eem houdt bij het werk zoveel mogelijk rekening met natuur- en cultuurhistorische waarden.

Doel is uitwisseling natuurgebieden EDE - In het gebied tussen de Utrechtse Heuvelrug, de Randmeren, de Veluwe en de Nederrijn werkt Waterschap Vallei & Eem de komende jaren aan de aanleg van circa 77 kilometer ecologische verbindingszones langs het water. Dit zijn stroken natte natuur die natuurgebieden met elkaar verbinden. Niet alleen goed voor planten en dieren, ook omwonenden kunnen van deze natuur genieten.

Met de natuurstroken wil het waterschap de leefomstandigheden van dieren en planten verbeteren. Bovendien heeft het ontwikkelen van natuur een positief effect op de kwaliteit van het water. Oeverplanten halen namelijk voedingsstoffen uit het water. In water met minder voedingsstoffen groeien minder overwoekerende planten, waardoor een grotere variatie ontstaat. En hoe meer variatie aan planten, hoe meer soorten zich thuis voelen langs de oever.

De ecologische verbindingszones worden door het hele gebied van Waterschap Vallei & Eem aangelegd. Zo zijn in Amersfoort langs het Valleikanaal en de Barneveldse Beek bij Bloeidaal (een natuurgebied tussen de Hoge Weg en de Barneveldse Beek) natuurvriendelijke oevers aangelegd. Op dit moment werkt het waterschap aan de aanleg van ecologische verbindingszones bij fort Daatselaar en bij Landgoed Wittenoord langs de Lunterse Beek in Renswoude. Alleen door goed samen te werken, kunnen de ecologische verbindingszones worden aangelegd. Vooral de samenwerking met boeren en andere grondeigenaren is belangrijk.

Waterschap Vallei & Eem wil iedereen die belang heeft bij de ecologische verbindingszones betrekken. Zo kunnen mensen meedenken en kan er een goede afstemming plaatsvinden. Mensen die ook willen meepraten over de ecologische verbindingszones, kunnen contact opnemen met Annette den Hollander, projectmedewerker bij Waterschap Vallei & Eem, via 033-4346356.

De ecologische verbindingszones zijn ook bedoeld voor bewoners. Waterschap Vallei & Eem heeft kanosteigers aangelegd en diverse bankjes geplaatst langs de ecologische verbindingszones. Bovendien is er een aantal fiets-, wandel- en vaarroutes uitgezet door het gebied van de Gelderse Vallei en het Eemland, zoals de Fietsroute Valleikanaal en Wandelroute Grebbedijk. Via www.wve.nl zijn deze routes gratis aan te vragen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie