Politici vinden D66/GroenLinks-typering van burgemeester ,,schande''

23 september 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De typering 'ongeleid bestuurlijk projectiel' aan het adres van burgemeester Cees van der Knaap vinden de meeste gemeenteraadsleden zeer ongepast. Dit bleek maandag tijdens een commissievergadering. De fractieleden van D66 en GroenLinks/PE namen die woorden voor hun rekening, want ze zijn boos over de manier waarom de burgemeester (niet) communiceerde over het onderzoeksrapport naar de cultuurverschillen tussen islamieten in Ede stad en de bevolking in de buitendorpen.

De andere politieke partijen vinden de manier waarop Van der Knaap communiceert hekelen de felle reactie van D66 en GroenLinks/PE. ,,Dit is stigmatiserend en getuigt van weinig respect'', aldus Jos van Heuveln van de ChristenUnie. ,,Het gaat hier niet over de inhoud. De toonzetting heeft een negatieve lading'', vindt Jos van Kroonenburg van de PvdA. ,,Ik vind dit vooringenomen en een schande. Dat zijn we de afgelopen jaren niet gewend. Het is verwildering van onze politiek als je het zo op de persoon speelt. En dat terwijl onze burgemeester het vuur uit zijn sloffen loopt'', reageerde Bert Komdeur van het CDA.

In een brief aan het gemeentebestuur typeren D66 en GroenLinks/PE hem als ongeleid bestuurlijk projectiel. Kregen de raadsleden pas vorige week woensdagmiddag het rapport, terwijl de media al dinsdag door de burgemeester was ingelicht, nu vinden de twee partijen dat de gemeenteraad helemaal buitenspel wordt gezet. Voor het eerste voorval heeft de burgemeester overigens zijn excuses aangeboden.

,,Wij hadden verwacht dat dit voor u als leermoment belangrijk zou zijn. Echter in een redactioneel artikel in het dagblad de Gelderlander van zaterdag 19 september treedt de burgemeester weer naar buiten. Klaarblijkelijk heeft u niets geleerd en lanceert u uzelf als een ongeleid bestuurlijk projectiel", schrijven Eric Leltz van GroenLinks/PE en Marcel van Dalen van D66 aan de burgervader.

In het betreffende artikel deelt Van der Knaap mee dat hij dinsdag samen met de wethouders een voorstel zal behandelen over hoe het gemeentebestuur nu verder gaat na het onlangs verschenen rapport. Het onderzoek moet echter nog worden besproken in de raadscommissie Algemene Zaken van maandag 5 oktober. ,,Wij begrijpen uit uw uitspraken dat u uw voorstel, in vervolg op het rapport, reeds geformuleerd hebt." Dit zou betekenen dat de gemeenteraad hier geen invloed meer op kan uitoefenen. Van Dalen en Leltz vinden dat hiermee de gemeenteraad wordt genegeerd.

Polarisatie

De onderzoekers lichtten maandag het rapport toe. Zij benadrukten nog eens dat polarisatie tussen de twee culturen op de loer licht. ,,Het is een sluipend fenomeen. En als je daar niets aan doet, kom je in een 'oncontroleerbare situatie' terecht. In de wijk Veldhuizen krijgen we signalen van radicalisering. Die zijn niet op religie of politiek geïnspireerd, maar het is de zogenoemde 'gettologica', gebaseerd op sociologische fenomenen als achterstellingen en onaangepastheid. Dit vinden wij een zorgelijke uitgangssituatie'', aldus Hans Moors.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie