Gastouderbureau Kinderopvang OOK klaar voor 2010

29 september 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De regels voor gastouderopvang zullen in 2010 drastisch veranderen. Vanaf dan moeten gastouders aan bepaalde opleidingseisen voldoen. Bovendien wordt de Kinderopvangtoeslag voor gastouderopvang verlaagd.

Kinderopvang OOK uit Apeldoorn, die ook gastouderopvang verzorgt in Ede, zorgt door een aanpassing van haar tariefstructuur dat gastouderopvang ook vanaf 2010 voor vraagouders betaalbaar blijft. Bovendien zorgt zij ervoor dat alle voor haar werkende gastouders binnen de door de overheid gestelde termijn aan de opleidingseisen voldoen. Vanaf 2010 zullen alle gastouders door de GGD gekeurd worden, voordat zij als erkend gastouder aan de slag kunnen.

Tot op heden werden aan gastouders geen opleidingseisen gesteld. Met ingang van 2010 moeten gastouders minimaal een opleidingsniveau Helpende Zorg en Welzijn 2 hebben. Als zij geen opleiding hebben gevolgd, kunnen zij een zogeheten EVC-traject volgen. Daarbij wordt gekeken wat voor praktijkervaring iemand heeft en in hoeverre er nog bijgeschoold moet worden om op het vereiste opleidingsniveau te komen. Kinderopvang OOK neemt de kosten van deze EVC-procedure voor haar gastouders voor haar rekening. Bovendien zullen de bemiddelingsmedewerkers van Kinderopvang OOK (waarvan de meeste een pedagogische opleiding op HBO-niveau hebben gevolgd) de gastouders begeleiden bij dit traject. Ook nieuwe gastouders kunnen op een zelfde regeling rekenen. Kinderopvang OOK heeft een speciale bemiddelingsmedewerkster voor gastouders in Ede en omgeving.

Vraagouders (ouders die gastouderopvang nodig hebben) krijgen vanaf 2010 alleen nog kinderopvangtoeslag als zij gebruik maken van erkende gastouders. De toeslag is inkomensafhankelijk en wordt vergoed tot een bedrag van maximaal 5 euro per uur. Vanaf 1 januari 2010 werkt Kinderopvang OOK met een vast maandbedrag voor de bemiddelingskosten van 87,50 euro per maand. Daarnaast betalen ouders 4 euro per uur. Hoe meer uren ouders afnemen, hoe lager dus de uurprijs van de opvang wordt.

Achterliggende gedachte van de hervorming van de gastouderopvang zijn de bezuinigingen van de overheid op de kostenpost kinderopvang. Met deze maatregelen wil het kabinet bereiken dat er alleen een overheidsvergoeding wordt gegeven aan erkende gastouders.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie