Swingende wethouders ondertekenen jeugdzorgconvenant

26 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De verzorgd geklede en gecoiffeerde wethouders jeugdzorg van Nijkerk, Barneveld, Ede, Scherpenzeel en Wargeningen trachtten dapper mee te swingen op de klanken van rapgroepen M/V uit de Edese wijk Veldhuizen en JeePee Music uit Barneveld, nadat zij even daarvoor een convenant voor een gezamenlijk aanpak van de jeugdzorg hadden ondertekend in het Nijkerkse jongerencentrum Chill Out.

door Henk Brinkman

Sinds 2005 is de jeugdzorg een provinciale verantwoordelijkheid. Sinds die tijd is het beroep op de jeugdzorg met 40 procent gestegen. Er is dus steeds meer behoefte aan professionele jeugdzorg. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor jeugdbeleid en kunnen werken aan voorzieningen waarmee een beroep op de jeugdzorg kan worden voorkomen. Vier jaar geleden werd al een eerste convenant tussen provincie en gemeenten gesloten. Dat heeft geleid tot de vorming van zorgadviesteams, waarin scholen jeugdhulpverleningsinstellingen samenwerken om in een vroeg stadium zicht te krijgen op jongeren met ernstige problemen, waardoor zorg voor deze jongeren kan worden geregeld. Ook de gemeentelijke verwijsindex is een resultaat van dat eerste convenant.

In het nu ondertekende convenant wordt nog verder de nadruk gelegd op preventie. De Centra voor Jeugd en Gezin moeten nu door de gemeenten worden opgetuigd. De provincie legt zich erop vast dat de wachtlijsten in de jeugdzorg worden weggewerkt. De Gelderse gedeputeerde Hans Esmeijer benadrukte in zijn toespraak, dat het met de meeste jongeren goed gaat. ,,Maar er zijn groepen die buiten de boot vallen en in de problemen geraken. Daarvoor moet beleid worden gemaakt." Hij wees op het belang van preventie. ,,Dat voorkomt dat jongeren in hulpverleningstrajecten terechtkomen. Daarvoor hebben de provincie en de gemeenten elkaar hard nodig. De afspraken in dit convenant zijn goed overlegd en daardoor hard."

De Nijkerkse jongerenwerker Robert den Hartog gaf een voorbeeld van het nut van jongerencentra. ,,Eén van onze vrijwilligers maakte voor de komst van ons jongerencentrum deel uit van een groepje hangjongeren, dat langzaam in criminaliteit terecht kwam. Hij pleegde inbraken, ging niet meer naar school. We zijn erin geslaagd met hem in contact te komen en nu adviseert hij als vrijwilliger leeftijdgenoten, die ons centrum bezoeken. Hij gaat zelfs weer naar school."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie