Kevin Teunissen geniet na van NK-titel trial

30 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

WEKEROM - Hij was afgelopen weekend ongenaakbaar en spotte met alle concurrenten in zijn sport. De Nederlandse titel was het meer dan logische resultaat van een paar schitterende dagen motorsport. Kevin Teunissen (18) uit Wekerom zorgde daarvoor in een niet alledaagse bezigheid, het trial op de motorfiets. De coureur kijkt terug en stelt zich voor. ,,Ik zag het kampioenschap aankomen, maar toch was het schitterend.”

door Jurre Jochemsen

Het was niet heel erg verrassend dat de Wekerommer, derdejaars student werktuigbouwkunde aan de ROC A12 in Ede, met de eer van de nationale titel ging strijken. Van de zeven verreden wedstrijden door het hele land had hij in zes races de volle puntenwinst. Afgelopen zaterdag hoefde hij in Nunspeet alleen nog maar uit te rijden om het kampioenschap zeker te stellen, en doordat hij de eerste wedstrijddag weer winnend afsloot, was hij zijn titel toen al zeker. In het trial dus...

Hindernissen

Dit is een tak van de motorsport waarbij het er om gaat een aantal hindernissen te nemen zonder de grond of de hindernis met de voet te raken. Wat vindt Teunissen daar zo mooi aan, veel snelheid zit er tenslotte niet in? Lachend: ,,Zolang de sport wielen heeft en geluid maakt, vind ik het al mooi. Ik houd er ook van om zomaar wat te crossen op mijn motor, maar trial blijft het leukste. Als kleine jongen van een jaar of zes, zag ik ooit een demonstratie tijdens mijn vakantie in België. Ik was meteen verkocht. De grenzen opzoeken van wat mogelijk is, vind ik prachtig. Ik ben wel een allrounder denk ik want ik kan op meerdere terreinen uit de voeten, zowel in de blubber als op het droge. Ook met mijn doorzettingsvermogen zit het wel snor. Maar goed, om Nederlands kampioen te worden moet alles ook wel kloppen natuurlijk. Het is echt geweldig om dit te bereiken. Het is wel de mooiste titel die ik tot nog toe heb behaald.”

Teunissen heeft het talent niet van een vreemde. Zowel vader als moeder kan ook prima uit de voeten op de crossmotor, evenals zijn broer Marco, die vooral bedreven is in het langere werk bij de Enduro’s (een tak van de motorsport die zich ook in het terrein afspeelt en waar behalve snelheid ook uithoudingsvermogen van de coureur belangrijk is). In het klassement daarvan, staat de 25-jarige Marco momenteel derde in het tussenklassement.

Trainen doet zijn jongere broer Kevin vooral in Zelhem en Arnhem, de banen hier in de buurt zijn naar de smaak van Teunissen toch iets te klein. Wat dat betreft kijkt hij ook vol jaloezie over de landsgrenzen. ,,De toppers in mijn sport komen vooral uit Spanje en België. Die jongens hoeven maar even de deur uit en ze zitten al op het goede terrein voor de trial. Hier in Nederland moeten we het toch van de kunstmatige hindernissen hebben, terwijl dat daar allemaal puur natuur is.”

Dat is mede de reden dat landgenoten nooit echt internationaal doorbreken. Ook het gebrek aan media-aandacht is daar debet aan, maakt Teunissen duidelijk. ,,Wat dat betreft erger ik me wel eens aan Studio Sport. Ze zenden wel voetbalwedstrijden uit ‘Verweggistan’ uit, terwijl er nog geen minuutje aandacht is voor motorcross. Dat vind ik af en toe wel jammer hoor. Hierdoor blijven ook sponsoren wat op afstand.” Wel was hij afgelopen maandag een moment in beeld bij het sportprogramma Sparren op TV Gelderland. ,,Ja, dat vond ik wel heel leuk natuurlijk.”

Ambitie

Teunissen, ook in de jeugd al een keer de sterkste van heel Nederland - dat was acht jaar geleden -, heeft nog voldoende ambitie na het binnenhalen van de nationale titel. ,,Door mijn kampioenschap mag ik volgend jaar meedoen bij de ‘inters’ de hoogste klasse van het land. Ik begin daar onderaan de ladder, maar probeer snel omhoog te klimmen. Daar moet ik nog wel wat voor doen hoor. Te beginnen met krachttraining, helaas, haha. Mijn kracht haal ik tot nog toe vooral van de sport zelf, maar om sterker te worden, moet er nog wel wat gebeuren...”

De komende weken en maanden staan er niet zoveel grote krachtmetingen op het programma. Het seizoen loopt zo’n beetje van maart tot oktober, met een zomerstop daar tussendoor. Teunissen: ,,Ik ga niet stilzitten hoor. In Nunspeet is er gelukkig een wintercompetitie en daar zal ik ook blijven trainen. Daarna zal ik me echt moeten opmaken voor de hoogste klasse. Ik heb er zin in!”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie