Nieuw clubhuis ‘hufterproof’

18 november 2009 om 00:00 Nieuws

De brand heeft een grote indruk gemaakt bij scouting Lunteren. ,,Om een uur half zes keken we met een hele groep leiding naar de brand. Voor de kinderen was het dramatisch om resten van het gebouw te zien. Het was vrij snel duidelijk dat het brandstichting was. Je kon zien dat men eerst had geprobeerd om een ruit in te slaan. Door het speciale gelaagde glas is men daar niet doorheen gekomen. Toen heeft men met de koevoet de nooddeur geforceerd en op meerdere plekken de boel in de brand gezet.”

‘We hopen nog voor de winter te kunnen starten’ LUNTEREN – Bij scouting Lunteren doet ’t Noodhesje, een op Marktplaats gekochte unit, na de brand op in de nacht na Konginnedag, nog even dienst als clubgebouw. De gemeenteraad besloot in de voorbije week ook aan de Lunterse club een investeringsubsidie van 20.000 euro te verstrekken. In Lunteren wordt er hard gewerkt om een nieuw stenen gebouw te realiseren. ,,We hopen nog voor de winter daarmee te kunnen starten,” zegt Wouter de Baar van scouting Lunteren.

door Jan de Boer

De ‘oude’ Het Houten Hes stond er een jaar of twintig. Bij scouting Lunteren is men niet bij de pakken gaan neerzitten. Er wordt hard gewerkt aan de nieuwbouw. ,,Gelijk de ochtend na de brand hebben we gezegd, dat de kinderen niet de dupe mogen zijn van de brand. Dat is geregeld door het plaatsen noodunits. En we hebben er voor gezorgd, dat we zo snel mogelijk nieuwe materialen moeten hebben.”

Er werd een bouwteam samengesteld. ,,Door hen werd geïnventariseerd wat de wensen waren. Op basis daarvan is er een programma van eisen gekomen. De eerste tekening viel veel te duur uit, zodat daarop is bezuinigd. De nieuwe tekening is inmiddels goedgekeurd door de Welstandscommissie. Dat is de tekening waar we, ondanks dat er nog wel een tekort is, mee door willen. Al ben je goed verzekerd, je hebt niet genoeg. Een nieuw gebouw moet aan andere eisen voldoen. Nog steeds moeten er fondsen geworven worden en moeten we acties doen.” Met een bijdrage van de gemeente en de Telefoongids is scouting Lunteren er nog niet. ,,Het nieuwe gebouw wordt iets groter dan het oude gebouw. Veel groepen hadden de wens een iets groter lokaal te hebben. Die ruimte hebben we gewonnen door het iets logischer in te delen. De inhoud is ook wat groter geworden. Het wordt weer een stenen gebouw, ja.”

Bouwaanvraag

Scouting Lunteren hoopt dat de fundering voor de jaarwisseling in de grond zit. De bouwaanvraag wordt binnenkort ingediend. ,,Met het besuur van de stichting Het Lunterse Buurtbosch, de eigenaar van de grond, zijn we nog in gesprek over een nieuw recht van opstal. Het bestuur staat daar positief in. Er komen natuurlijk allerlei formaliteiten kijken bij zo’n recht van opstal.”

Het nieuwe clubgebouw wordt ‘hufterproof’, zegt Wouter de Baar. ,,Dat kon voor ons twee dingen betekenen. Of een vestiging met metalen rolluiken er voor, iets wat we niet willen. Of een gebouw met beschermde glas met verstevigde kozijnen. Daar hebben we voor gekozen. Het is één van de dingen waardoor de nieuwbouw duurder uitvalt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie