Spot op zaklantaarns in museum Oud-Lunteren

2 december 2009 om 00:00 Nieuws

LUNTEREN - En toen was er licht. In museum Oud-Lunteren opende wethouder Evert van Milligen vrijdag de expositie van Carel Weide aan de Dorpsstraat, waar tot en met 6 februari een nostalgische verzameling zaklantaarns is te bezichtigen.

Carel Weide (75), gepensioneerd bedrijfseconoom en sinds 16 jaar inwoner van Lunteren, is een gepassioneerd verzamelaar. Verzamelen zit hem zogezegd in de genen. In de Tweede Wereldoorlog, als jong inwoner van Rotterdam, struinde hij na het bomalarm, als de kust weer veilig was, de straten af, op zoek naar hulzen en bomscherven. En verzamelen heeft hem nooit meer losgelaten. Wel heeft het, tijdens zijn drukke werkzame jaren, geruime tijd op een laag pitje gestaan.

Toen hij echter op een vlooienmarkt in Zürich (waar Weide destijds woonde) een aardige zaklamp op de kop tikte en een week later weer één, was hij verkocht. En hij niet alleen. Samen met zijn vrouw, die al even enthousiast is, wordt in de loop der jaren een imposante verzameling zaklampen aangelegd. Momenteel bezit hij er zo’n achthonderd.

De Witte Kat

Vol overgave vertelt Weide over de zoektochten naar de zaklantaarns, op rommelmarkten, vlooienmarkten en verzamelbeurzen, in binnen- en in buitenland. En niet alleen de zaklampen zelf zijn voorwerp van verzamelwoede, maar ook de documentatie er over en bijvoorbeeld de verschillende soorten batterijen. Van het bekende Nederlandse batterijmerk De Witte Kat heeft hij weer een verzameling binnen zijn verzameling gemaakt.

Tegenwoordig maakt Weide ook veel gebruik van het internet om zijn verzameling kwalitatief op een hoger peil te brengen. Niet zozeer de hoeveelheid zaklantaarns is het belangrijkste doel, maar vooral het ouder en interessanter maken van de verzameling. Dagelijks bezoekt hij daartoe de bekende (en vooral ook internationale) veilingsites op internet.

Over de vraag of hij ook een favoriet model heeft, hoeft hij maar kort na te denken. Hij toont vrijwel onmiddellijk de 'Ever Ready', een staaflamp met ringcontact uit ca. 1905, maar ook een aantal oeroude knijpkatten alsmede militaire zaklampen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog nemen een voorname plaats in te midden van de overige zaklantaarns.

Fotoboek

In de jaren tussen 2001 en 2005 heeft Weide gewerkt aan een boek, een nostalgisch fotoboek over zaklantaarns. Het boek dat in 2007 werd uitgegeven draagt als titel 'En er was licht!'. Het beslaat ruim tweehonderd bladzijden met meer dan achthonderd plaatjes en afbeeldingen en is het eerste boek in Europa over dit onderwerp. Het boek is inmiddels in negen landen verkocht waaronder Duitsland en Denemarken.

In museum Oud-Lunteren is een groot deel van Weides verzameling te zien. Ook is zijn boek te koop.

foto:

Vijdag opende wethouder van Milligen de expo, nadat eerst Carel Weide zelf een inleiding had verzorgd. Het museum is geopend op woensdag tot en met zaterdag van 13.30 tot 16.30 uuur. De toegang is gratis. Voor inlichtingen: tel. 0318-486254 of www.lunteren.com .

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie