Zorgen om maand stil leggen treintraject Ede-Arnhem

31 mei 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - De fractie van GroenLinks/PE heeft haar zorgen uitgesproken over de logistieke verkeersafwikkeling rond station Ede-Wageningen in verband met werkzaamheden Pro-Rail in de periode 25 juli 2010 tot en met 22 augustus. Zij vraagt zich af of de alternatieve afwikkeling van de vele reizigers en de randvoorwaarden straks goed georganiseerd zijn.

Pro-Rail stelt het spoor tussen Ede-Wageningen en Arnhem van 25 juli tot en met 22 augustus 'tijdelijk buiten werking'. De reden hiervan is dat nabij het station Arnhem werkzaamheden worden uitgevoerd om te zorgen voor een betere, snellere en frequentere verbinding tussen Arnhem en Nijmegen en Arnhem en Utrecht. Echter in de bouwperiode wordt station Ede-Wageningen hierdoor eindstation voor alle treinen uit Utrecht. De passagiers die willen doorreizen naar Arnhem zullen met bussen worden vervoerd. Andersom geldt dat passagiers uit de richting Arnhem, Oosterbeek en Wolfheze met de bus naar Ede komen.

Volgens de dienstregeling rijden er vanuit station Ede-Wageningen 6 treinen per uur naar Arnhem en komen er 6 treinen per uur aan vanuit Arnhem. Daarnaast zijn er ook doorgaande (internationale) treinen. Een globale schatting is dat er tijdens de spits 500 tot 1000 passagiers in een trein zitten. In een bus kunnen maximaal 60 passagiers. Ook als we er van uitgaan dat een aantal passagiers een alternatief route dan wel een alternatief vervoermiddel gebruiken en we rekening houden met de vakantieperiode, dan zal het aantal bussen dat station Ede-Wageningen extra aandoet toch hoog zijn.

Vragen

GroenLinks/PE vraagt zich het volgende af. Is deze periode juist en welke garantie is er dat deze periode niet uitloopt? Hoeveel personen moeten door deze werkzaamheden per uur met de bus worden vervoerd vanaf station Ede-Wageningen? Hoeveel personen komen door deze werkzaamheden per uur met de bus aan op station Ede-Wageningen? Hoeveel bussen komen dan extra aan op station Ede-Wageningen? Hoeveel bussen vertrekken dan extra van station Ede-Wageningen? Wat is de route over Edes grondgebied van en naar station Ede-Wageningen van deze extra bussen? Zijn er maatregelen genomen om de overlast voor andere weggebruikers op deze route en aanwonenden van deze route te beperken? Waar staan de bussen om passagiers in en uit te laten stappen? En waar stellen de bussen zich op die moeten wachten om passagiers te vervoeren? Hoe is geregeld dat de ruimte die nodig is voor de extra bussen niet ten koste gaat van andere diensten zoals taxistandplaats, reguliere buslijnen, fietsenstalling of auto parkeerplaatsen? Hoe is de afhandeling in de periode 25 juli tot en met 22 augustus van de doorgaande treinen uit de reguliere dienstregeling? Is er rekening mee gehouden dat mogelijk meer mensen uit de richting Arnhem met de auto naar Ede komen om daar op de trein te stappen om verder te reizen naar Utrecht en dat hierdoor de parkeercapaciteit bij station Ede-Wageningen verder onder druk kan komen te staan? Worden door deze werkzaamheden door de gemeente Ede extra kosten gemaakt? Zo ja, hoe hoog zijn deze kosten en kunnen deze op Pro-Rail worden verhaald?

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie