Minder spotjes over Ede in de Randstad

27 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - Ede moet er niet vreemd van opkijken wanneer het aantal toeristen met tien procent keldert als gevolg van een verminderd gemeentelijk budget voor het Veluws Bureau voor Toerisme.

Ook het aantal banen in de toeristische sector zou wel eens met enkele tientallen kunnen dalen.

Veluws Bureau voor Toerisme (VBT) vreest de gevolgen van de dertien miljoen euro grote ombuigingen waarvan twee ton op het bordje van de organisatie komt. Voor interim-directeur René Holm was het donderdagavond tijdens een inspraakronde over de gemeentelijke bezuinigingsplannen zo klaar als een klontje: minder geld betekent minder adverteren. ,,Dat houdt in dat er minder spotjes over Ede en de Veluwe draaien op de televisiezenders in de Randstad.

Holm kon zijn cijfers niet hard maken in de Edese raadszaal, maar ,,voelde aan zijn water” dat er donkere wolken hangen boven de lokale en regionale toeristische sector. ,,Een teruggang met 55 procent betekent dat Ede landelijk minder voor het voetlicht zal treden. Daarmee belandt het promotiebudget op een Ede-onwaardig niveau. Over een aantal jaar zal de Heidekoningin onverminderd haar gulle lach tonen, maar toch."

Holm waarschuwde de gemeenteraad niet te trappen in de tactiek van Coca Cola. Het populaire frisdrankmerk dacht vanwege zijn populariteit met minder reclamebudget te kunnen, maar verkeek zich. Holm: ,,Wat blijkt: onbekend maakt onbemind."

Voorlopig lijkt de Veluwe zich geen zorgen te hoeven maken. In tegenstelling tot eerdere berichten in de media zit de regio als vakantiebestemming in de lift, meldde donderdag het Nederlands Research Instituut voor Toerisme (NRIT). Afgelopen jaar zijn op de Veluwe bijna twee miljoen vakanties doorgebracht, 9,2 procent meer dan vorig jaar. De Veluwe is met name in trek voor korte vakanties, aldus het NRIT. De verwachtingen van het onderzoeksinstituut voor de toekomst zijn goed. De regio is in trek bij bezitters van campers en caravans. Het aantal overnachtingen in een tent lijkt af te nemen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie