Begeleiding loopbaan

29 mei 2013 om 00:00 Algemeen

Elk kwartaal wordt er in samenwerking met de jongeren een nieuw programma opgesteld. De initiatieven hiervoor liggen bij de jongeren zelf. Uitgangspunt hierbij is dat er gebruik wordt gemaakt van de eigen initiatiefkracht vanuit de doelgroep. Dit sluit aan bij het nieuwe denken vanuit Welzijn Nieuwe Stijl.

EDE - Welstede houdt binnen het project Loopbaanbegeleiding wekelijks vaste activiteiten voor jongeren vanuit Buurtcentrum Veldhuizen aan de Katenhorst in Ede. De leeftijd van deze jongeren varieert tussen de 12 en 16 jaar. De activiteiten richten zich vooral op huiswerkbegeleiding en het ontwikkelen van sociale vaardigheden.

Voor deze groep is de situatie rondom beeldvorming extra belastend omdat zij dagelijks geconfronteerd worden met de vooroordelen die mensen hebben bij de jongeren in de wijk Veldhuizen. De jongeren die deelnemen aan het project zijn hier zich van bewust en houden zich afstandelijk van de negatieve ontwikkelingen die plaats vinden in de wijk Veldhuizen.

oor een brug te slaan naar de wijk en haar buurtbewoners willen de jongeren zich verbinden en naar mogelijkheden kijken om ook eens wat terug te doen voor de buurt.

Recent hebben de jongeren gewerkt aan het ontwikkelen van een eigen logo en hierbij ook aan een eigen ‘identiteit’. Op deze manier verbinden de jongeren zich met elkaar en hebben zij iets om uit te dragen naar de buurtbewoners uit de wijk Veldhuizen. Dit draagt bij aan positieve beeldvorming waar de jongeren aan werken binnen het project loopbaanbegeleiding.

Logo

Mede door een beloningssysteem is er gekozen voor het laten drukken van het zelf ontworpen logo op een poloshirt. De jongeren verdienen dit shirt door goed gedrag te vertonen en aanwezig te zijn bij activiteiten die Welstede aanbiedt. Dit geldt niet alleen voor binnen het buurtcentrum, maar ook op straat in de wijk zelf.

Het jongerenwerkers van Welstede signaleren dat de verandering van ‘werken voor’ naar ‘werken met’ een positieve bijdrage levert aan het werken binnen de doelgroep in Veldhuizen. Welzijn Nieuwe Stijl zorgt ervoor dat de jongeren positief en enthousiast bezig zijn met de invulling van activiteiten, met eigen ideeën en/of initiatieven komen en betrokken zijn bij elkaar. Een voorbeeld hiervan is het oprichten van een kleine werkgroep binnen de doelgroep die samen, onder begeleiding, zorgdragen voor het opstellen van een activiteitenprogramma en de voorbereidingen hiervoor.

Dit sluit aan bij het gebruik maken van elkaars initiatiefkracht. Op deze manier krijgen zij inzicht in de werkwijze van het jongerenwerk. Een eigen activiteit ontstaat immers niet zomaar. Het voorbereiden is net zo belangrijk als de uitvoering.

Foto: Deelnemers van het project Loopbaanbegeleiding met hun zelf ontworpen logo. (Bron: Welstede)

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie