Ingezonden brief: 'Edese winkelstand'

12 juni 2013 om 00:00 Ondernemend

Tot mijn verbazing las ik vorige week in de krant het bericht dat gemeente Ede 10.000 euro per maand uit gaat geven om de binnenstad van Ede nieuwe impulsen te geven.

Dit, gedurende drie jaar, is een totaalbedrag van 360.000 euro. Nu gaat het me niet zozeer om het bedrag, maar meer de gedachte dat onze overheid wel heel gemakkelijk bureautjes inhuurt om problemen op te lossen. Is dit niet iets voor de ondernemers zelf? Hebben wij dan een visieloze ondernemersvereniging in het dorp? En last, but not least: is een visie

en een beleid niet juist iets, waar wij een overheid voor inhuren?

Waarom is er geen ideeën bus in de Grotestraat, waar publiek en winkelier zijn idee kan deponeren? Plak daar een prijs van 360.000 euro aanvast en je krijgt de meest fantastische gedachten. Twee voordelen: Je prikkelt de mensen, die er belang bij hebben en je houdt ons geld binnen de gemeentegrens.

Nu gaat er een dikke drie ton naar Heerlen, waar geen Edese ondernemer meer iets van terugziet. En wie mij gebrek aan ruimdenkendheid toeschrijft wil ik zeggen: Waarom huren we dan niet direct een bureau uit China in?: Big business daar, die weten hoe je zaken opzet.

In mijn vorige woonplaats speelde hetzelfde probleem vijftien jaar geleden ook: Leegstaande winkels, te dure panden en consumenten, die liever meer aanbod verkozen dan het leefbaar houden van hun dorp. Daar ontstond het idee om alle winkeliers, in het toen opkomende internet, te verzamelen in één webwinkel. Een ieder kan zich wel of niet aansluiten op de 'internet winkelstraat' en onder één dak hun winkelwaar aanbieden. Naast hun eigen winkel krijgt men zo virtuele winkelruimte erbij. Vanuit een leegstaand pand op het industrieterrein worden deze orders verzameld en verstuurd. Laat dat doen door sociale werkplaatsen en de cirkel is rond.

Zo heb je geen vervuilende aan- en afvoer in de winkelstraat en is je etalage zichtbaar voor heel Nederland. Een winkelier, die meedoet betaald naar rato een deel van de opslag- en transportkosten, een winkelier, die niet meedoet betaalt niets. Want ik ben namelijk heel bang dat zo'n Heerlens bureau met een megaplan komt, dat alleen hun portfolio spekt. Bovendien wordt elke winkelier, ook diegene die niet willen of kunnen meedoen, weer op de kop gehouden om een forse megaplan-belasting uit de zak te kloppen.

Laten we helder blijven denken. De teloorgang van winkels is overal gaande. De internetwinkels hebben jaar na jaar een groeiende omzet en panden worden jaar na jaar steeds duurder in huur:

1 plus 1 is 2 zou ik zeggen, daar hebben we geen 3,6 ton kostend plan voor nodig.

Stef Barneveld

Ede

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie