Nieuwe taken gemeente krijgen steeds meer vorm

17 december 2013 om 00:00 Nieuws

EDE - De gemeente Ede is vanaf 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Daarnaast valt ook de ondersteuning voor ouderen en chronisch zieken onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Dit geldt eveneens voor mensen die moeilijk aan het werk komen, door een psychische of lichamelijke oorzaak. Die verantwoordelijkheid ligt nu nog bij het Rijk of provincie. Naar verwachting keurt de Tweede Kamer in het voorjaar van 2014 de veranderingen goed. Voor de zomer van 2014 is bekend hoe de ondersteuning er in 2015 uit komt te zien.

Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag de plannen goedgekeurd die een volgende stap zetten in de komst van de nieuwe taken naar de gemeente Ede.

Hiermee kan verder gewerkt worden aan de uitvoering, zodat het vanaf 2015 goed geregeld is. Het gaat om de nota 'Het is mensenwerk' en de beleidsplannen Jeugdzorg, Awbz en Participatie.

De ondersteuning aan onze inwoners wil de gemeente ook op lange termijn betaalbaar houden. Daarom gaat de gemeente deze ondersteuning eenvoudiger, goedkoper en dicht bij huis regelen. Dat kan omdat de gemeente de samenleving in Ede beter kent.

Bij de gemeente, bij instellingen maar ook voor inwoners gaat er veel veranderen. Dit gaat niet van het ene op het andere moment. De gemeente en instellingen werken nu samen aan overgangsregelingen, zodat de veranderingen geleidelijk worden doorgevoerd voor mensen die nu al ondersteuning krijgen.

Samen met instellingen werkt de gemeente aan de voorbereidingen. Uitgangspunten zijn:

* De meest kwetsbare inwoners blijven goed ondersteund.

* Samen met inwoners wordt gekeken welke ondersteuning zij nodig hebben. Daarbij wordt eerst gekeken naar wat iemand zelf kan of wat iemand samen met zijn of haar omgeving kan regelen.

* De ondersteuning wordt dichtbij huis geregeld.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie