Stijging naleving leeftijdsgrens alcohol supermarkten Regio FoodValley

19 december 2013 om 00:00 Nieuws

EDE - Uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) blijkt dat de naleving van de Drank- en Horecawet door supermarkten in Regio FoodValley bijna is verdubbeld. Toetsing vond afgelopen maanden in opdracht van FrisValley plaats via 'mystery-shopping' door speciaal getrainde 15 en 16-jarige jongeren.

De naleving van de Drank- en Horecawet (DHW) door supermarkten in de Foodvalley regio is gestegen van gemiddeld 24% in 2011 naar 46% in 2013.

Volgens Wim van Dalen, directeur van STAP, is dat landelijk gezien een aanzienlijke toename: ,,FrisValley behoort met deze cijfers tot de top van Nederland qua naleving in supermarkten. Alleen supermarkten die gebruik maken van een speciale controlesystematiek zoals de Ageviewer scoren hoger. Naar mijn oordeel heeft het resultaat in FrisValley ook te maken met de wijze waarop de gemeenten in de regio het toezicht gezamenlijk hebben georganiseerd."

Van de gemeenten die samenwerken aan alcoholmatiging in het project FrisValley scoren Nijkerk en Veenendaal het hoogst, rond de 60%. De supermarkten in de gemeenten Barneveld en Woudenberg zijn gelijk gebleven.

Burgemeesters Van Dijk (Barneveld) en Cnossen (Woudenberg): ,,We gaan naar aanleiding van deze cijfers met supermarkten in gesprek en zullen het toezicht op de supermarkten verder intensiveren"

Mystery-shopping aanvulling op toezicht

Voor het toezicht op goede naleving van de DHW maken de Vallei-gemeenten gebruik van een regionale BOA-pool. Mystery-shopping, waarbij speciaal getrainde jongeren verschillende aankooppogingen bij alcholverstrekkers doen, is een effectieve aanvulling op de reguliere BOA-controles. Een boete is niet mogelijk, maar een gesprek over de resultaten leidt ook tot verbetering van de naleving. De resultaten uit het onderzoek kunnen ook aanleiding zijn voor extra controles door de BOA.

Per 1 januari 2014 wordt de leeftijdsgrens voor het verkopen van alcohol van 16 naar 18 jaar verhoogd. De gemeenten vinden het van groot belang dat de nieuwe wet op een goede wijze wordt ingevoerd en nageleefd. Zij zullen vanaf 1 januari toezien op een correcte naleving van de wet. En gaan daarbij ook zeker weer gebruik maken van 'mystery-shopping'.

FrisValley is het alcoholmatigingsprogramma in Regio FoodValley. Jongeren tot 18 jaar moeten op latere leeftijd, minder veel en minder vaak drinken. FrisValley werkt daaraan door een gerichte omgevingsaanpak.

Deelnemende gemeenten zijn Barneveld, Ede, Nijkerk, Rhenen, Renswoude, Scherpenzeel, Veenendaal, Wageningen en Woudenberg. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Gelderland.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie