Column Reinier van den Berg: 'Beetje zout strooien werkt preventief'

30 december 2013 om 00:00 Nieuws

Misschien keek u vorige week zondagavond even verbaasd naar buiten. Strooien? Nu? Maar het is toch helemaal niet koud…. Op zich had u gelijk, zondagavond lag de temperatuur nog royaal boven nul. Tenminste, op neushoogte. Maar het was kraakhelder en daardoor koelde de grond toch al snel af. En om gladheid te krijgen gaat het niet om de temperatuur op normale waarnemingshoogte, maar om de temperatuur van het wegdek. Op basis van de specifieke wegdek-verwachtingen van Meteo Consult werd besloten, om zondagavond toch preventief te gaan strooien.

Uiteindelijk is het wegdek op diverse trajecten afgekoeld tot onder nul. Op niet gestrooide plekken was het soms verraderlijk glad. En dat terwijl de officiële minimumtemperatuur op anderhalve meter uit kwam op plus 3 graden.

Inmiddels zijn we alweer toe aan de jaarwisseling. Met zogenaamde fronten in de buurt lopen we wel kans om juist tijdens de jaarwisseling zo her en der wat regen te krijgen. Overigens heeft dat misschien ook een voordeeltje. In de buurt van regengebieden waait het meestal voldoende, zodat alle kruitdampen relatief snel optrekken. Extreem dichte vuurwerkmist zit er dus niet in. Gladheid evenmin want tijdens de eerste uurtjes van het nieuwe jaar is het onveranderd zacht met temperaturen ver boven nul. Ook op het wegdek.

En hoe 2014 dan verder gaat wat betreft het weer? Net zoals de laatste weken van het aflopende jaar. Zacht en wisselvallig. Misschien dat er komend weekend weer een heldere avond of nacht bij zit. In dat geval staan de mensen van ACV weer paraat om eventuele gladheid te bestrijden. Maar serieuze winterkou met sneeuw en schaatsijs, vergeet het maar. Na komend weekend is de zuidwestelijke stroming met zacht en wisselvallig weer nog altijd prominent aanwezig op de verwachtte weerkaarten. Heel, heel misschien wordt het zo tegen midden januari wel wat kouder.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie