Website Oud-Bennekom in archief Koninklijke Bibliotheek

27 januari 2014 om 00:00 Nieuws

BENNEKOM - De Koninklijke Bibliotheek (KB) neemt de website van Historische Vereniging Oud-Bennekom op in haar archief. De KB heeft aan de vereniging laten weten dat de website behoort tot een selectie van Nederlandse websites die de bibliotheek wil bewaren voor toekomstig onderzoek. ,,We zijn trots dat de Koninklijke Bibliotheek interesse heeft in onze website", reageert voorzitter Dolf van Kampen.

De KB heeft aan de vereniging laten weten dat ze als nationale bibliotheek wettelijk verantwoordelijk is voor het verzamelen, beschrijven en bewaren van in Nederland verschenen publicaties, al of niet elektronisch. ,,We zien het als onze taak om ook websites duurzaam te bewaren en raadpleegbaar te houden voor toekomstige generaties en ze te behoeden voor verlies door bijvoorbeeld technologische veroudering", schrijft Jan Bos, Hoofd Collecties Koninklijke Bibliotheek, aan de vereniging.

De websites die zijn geselecteerd geven als verzameling een representatief beeld van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op internet. Daartoe behoort dus ook www.oudbennekom.nl. De website wordt door de Koninklijke Bibliotheek duurzaam opgeslagen. De archiefversies worden na half februari aan het publiek beschikbaar gesteld via de website van de KB.

Door de archivering wil de KB voorkomen dat waardevolle informatie die niet analoog verschijnt door de grote 'omloopsnelheid' het risico loopt om voorgoed verloren te gaan. Het Unesco Charter on the Preservation of the Digital Heritage signaleerde in 2003 dat digitaal erfgoed verloren dreigt te gaan.

Volgens dit rapport is het bewaren van digitaal erfgoed zeer urgent voor gebruik door de huidige en toekomstige generatie onderzoekers.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie