Aantal woninginbraken blijft hoog

28 januari 2014 om 00:00 Nieuws

EDE - De hoeveelheid woninginbraken die in 2013 in de gemeente Ede werd gepleegd, blijft (te) hoog. Dat blijkt uit objectieve statistieken: 736 stuks in 2012 en 694 inbraken in 2013.

In de wijk Veldhuizen A voelt veertig procent van de inwoners zich niet veilig, hoewel er een lichte afname van dit gevoel is (vijf procent) met het jaar ervoor. ,,Ik begrijp wel dat bewoners hun buik vol hebben van die inbraken'', reageert burgemeester Cees van der Knaap. ,,Daarom ben ik blij dat burgers massaal naar informatiebijeenkomsten van de politie komen en dat er veel What's-app-groepen in het leven zijn geroepen om elkaar te waarschuwen. Want inbrekers houden niet van pottenkijkers.''

De burgemeester is ook content met het buurtpreventieteam in de Maandereng, terwijl er wordt gewerkt aan identieke opzetten in de Rietkampen en de Indische Buurt. De vraag is of dergelijke teams in de overige wijken ook te organiseren zijn, terwijl de behoefte daar nu groter wordt in verband met het verleggen van het werkterrein door inbrekers, het zogenoemde 'waterbed-effect'.

,,Het is nogal wat om dag en nacht door de wijk te lopen. Om de continuïteit te waarborgen is het zaak om een grotere groep vrijwilligers te creëren. Maar ik wil het enthousiasme zeker niet temperen'', aldus Van der Knaap.

Hij zegt dat er goede afspraken zijn gemaakt met de coördinator in De Maandereng. ,,Die moeten strikt worden nagekomen en die persoon moet overwicht hebben. Op z'n tijd moet hij kunnen zeggen: dit doen we dus niet! Ze beseffen goed waar hun kracht ligt, als aanvulling op de politie. En als zo'n team selectief groepen in de bevolking extra aandacht zou geven, schiet het zijn doel voorbij. Ze moeten objectief in actie komen. Met zo'n jasje aan speel je je meer in de kijker met je gedrag dan een ander.'' Binnenkort gaat de burgervader een keer mee op pad.

Van der Knaap zegt dat het bij woninginbraken in de gemeente niet om een harde kern criminelen gaat, maar om een diffuse groep. ,,Was het maar zo duidelijk. Het is een ongezonde mix uit allerlei hoeken. Ze komen uit Ede, Den Haag en het buitenland, een gemêleerd gezelschap dus.''

Tegenover de woninginbraken staat een positieve ontwikkeling. Er was vorig jaar een fikse daling van geweld, mishandeling, bedreiging, diefstal (in iets mindere mate), vernieling en overvallen (van negen naar vier stuks). In totaal gaat het in 2013 om een daling van deze criminaliteit van vijftien procent. Alleen het aantal straatroven steeg van zeven naar twaalf stuks.

Vergeleken met de 31 grootste steden van ons land, scoort Ede het beste, op de woninginbraken na dus. Opvallend is wel dat 14,3 procent van de bewoners in Ede zich nog onveilig voelt. Hoewel dit landelijk 17,2 procent is, blijft dat percentage aan de hoge kant.

Ook de hoeveelheid overlast van jongeren daalt. In Nederland ligt dit percentage op 11 procent, terwijl dat in Ede 8,1 procent is. ,,Ik geloof sterk in de persoonlijke contacten, waarbij jongeren zelf aanspreekbaar zijn. De aanpak met jeugdboa's werkt goed'', aldus Van der Knaap.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie