Bas de Jong assistent-bondscoach waterpolosters Oranje

31 januari 2014 om 00:00 Nieuws

EDE - De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) heeft ex-international Bas de Jong toegevoegd aan de technische staf van de nationale vrouwenwaterpoloselectie. De Edenaar zal vanaf 1 maart bondscoach Arno Havenga bijstaan en zal die rol tot en met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro vervullen.

Bas de Jong is momenteel trainer/coach van de waterpolomannen van Polar Bears Ede. Hij zal die rol tot het einde van dit seizoen met zijn werkzaamheden voor de Nederlandse vrouwenploeg combineren en daarna zijn functie bij Polar Bears neerleggen.

De ervaring die De Jong (40) heeft op het gebied van Human Resource Management (hij is mede-eigenaar van een Werving & Selectie en Detacheringsbureau in Ede) maakt hem, naast zijn enorme waterpolo-expertise, volgens de KNZB buitengewoon geschikt voor de rol die hij gaat vervullen.

De Jong: ,,Ik vind het een eer om deel uit te gaan maken van het begeleidingsteam van deze selectie. Het is voor mij een fantastische uitdaging om mijn zakelijke en sportieve ervaring te gaan inzetten voor deze ploeg. Ik kijk er dan ook naar uit om samen de gestelde doelstellingen te gaan bereiken."

Kees van Hardeveld, Technisch Directeur van de KNZB, is zeer content dat Arno Havenga en Bas de Jong, die samen vele interlands in het nationale mannenteam speelden, nu de leiding hebben gekregen over het programma van de vrouwen. ,,Er is veel werk te verrichten in de aanloop naar kwalificatie voor en deelname aan de Olympische Spelen van 2016, maar we hebben heel veel vertrouwen in het trainerskoppel Havenga/De Jong. Aan hen de taak om met deze selectie de mondiale toppositie te heroveren."

Bas de Jong was ruim tien jaar lid van de nationale mannenselectie en speelde in die periode circa 200 interlands en diverse EK's en WK's. Met Oranje was hij tevens actief op de Olympische Spelen van Atlanta 1996 en Sydney 2000. Als speler van Polar Bears werd hij zes keer kampioen van Nederland en won hij drie keer de KNZB-Beker. Na zijn loopbaan als speler was hij bij de mannen van Polar Bears eerst assistent-coach en sinds december 2012 hoofdcoach.

Oranje-aanvoerster Yasemin Smit is heel blij met de aanstelling van Bas de Jong. ,,Met de komst van Bas is het begeleidingsteam weer compleet. Hij brengt ook weer nieuw elan. We verheugen ons op de samenwerking met Bas."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie