Column Reinier van den Berg: Gevoelige omslag...

12 maart 2014 om 00:00 Nieuws

Lente? Het leek ineens wel zomer. Het werd nog warmer dan gedacht. In de schaduw werd het afgerond 20 graden, afgelopen zondag. In Zuid-Limburg zelfs 22 graden. Op het terras in de volle zon voelde het werkelijk aan als hoog zomers. Files naar de stranden begin maart.

Het is geen ééndagsvlieg. De hele maand maart is het eigenlijk al aangenaam weer. En we voegen er deze week nog een reeks sublieme voorjaarsdagen aan toe. Vrijdag, dan worden de eerste tekenen van de onvermijdelijke omslag pas zichtbaar. De wind zoekt voorzichtig de westhoek op. Als het tegen zit komt er meteen al wat laaghangende bewolking vanaf zee het land binnendrijven.

Zaterdag zitten we dan echt in de koelere lucht. Al kan het kwik wellicht nog wel oplopen tot 10 graden. En dat is nog altijd niet koud voor de tijd van het jaar. Verder kan er eens een buitje vallen, maar de zon laat zich ook af en toe zien. Dus een keiharde omslag van lente naar winter wordt het nou ook weer niet. Het gaat in etappes.

Na het weekend zakken we thermisch gezien nog wat dieper weg en kunnen we geleidelijk toch gaan spreken van een lentedip. Scandinavië duikt zelfs weer vol de winter in. En omdat de wind in ons land dan wat vaker de noordwesthoek opzoekt, wordt het ook bij ons kouder. Laat ik het zo zeggen, het zou mij niet verbazen als er ergens in Nederland deze maand zelfs nog natte sneeuw valt. Op zich niets bijzonders. Niet voor niets kennen we het gezegde: Maart roert zijn staart. Maar na het zeldzaam mooie en warme lenteweer van nu komt zo een verkilling uiteindelijk toch best hard aan.

En zo wordt maart dit jaar een maand met twee gezichten. Nu maar hopen dat er op dat er uiteindelijk toch weer een warme vriendelijke voorjaarsglimlach op het gezicht van maart verschijnt...

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie