12 september 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Dag, bijgaand mijn bijdrage over Open Monumentendag in Duivendrecht. Vriendelijke groeten, Mirjam.

Freelance redacteur Weekblad voor Ouder-Amstel.

Verzonden vanuit Mail voor Windows 10

---

Dit e-mailbericht is gecontroleerd op virussen met Avast antivirussoftware.

https://www.avast.com/antivirus

Gevarieerd aanbod tijdens Open Monumentendag in Duivendrecht

stichting Oud-Duivendrecht had afgelopen zaterdag in het kader van Open Monumentendag een gevarieerd programma rond het thema 'Boeren, burgers en buitenlui' samengesteld. In het Dorpshuis heeft de stichting de expositie 'Rijksstraatweg in the picture' samengesteld met historische foto's en documenten. Met het plaatsen van een tot nu toe onbekende en oudste foto van dit stukje Duivendrecht door wethouder Jacqueline de Maa werd de Open Monumentendag geopend. Wie deze tijdelijke expositie wil zien moet snel zijn: de panelen staan nog tot en et 20 september bij de ingang van het Dorpshuis. Wie één van de foto's graag wil hebben kan dat aangeven in de ochtend van 21 september, als de expositie wordt weg gehaald. Deze foto's en nog veel meer is terug te vinden op www.duivendrechtdestijds.nl

Presentaties, winkelneringhuisje en kunst

Architect en bouwhistoricus Gebhard Friedl gaf in het Dorpshuis twee drukbezochte presentaties over de stedenbouwkundige en bouwhistorische ontwikkeling van Duivendrecht met de ondertitel 'Balanceren tussen dorp en voorstad'. Vooral door invloeden van buiten het dorp veranderde het uitgestrekte landelijke boerendorp naar een dorp, waar handelaren, middenstanders, burgers en buitenlui hun plek vonden of opeisten. Friedl gaf uitleg bij en zijn visie op de wisselende architectuur in het dorp en de keuzes die destijds zijn gemaakt als het gaat om de ontwikkeling van het dorp. Over de toekomstige keuzes hield hij zich op de vlakte; dit is een gevoelig thema, waarover hij als deskundige maar ook buitenstaander weinig wilde zeggen.

Belangstellenden konden tijdens deze Open Monumentendag een kijkje nemen in twee van de voormalige winkelneringhuisjes, die nu één woning zijn. Binnen is de woning verbouwd en gemoderniseerd, maar authentieke delen zijn bewaard gebleven of worden terug gebracht. Het naastgelegen Rijksmonument Wintershoven had de deuren van de galerie open gezet, zodat bezoekers de speciale expositie 'Dieren en fruit' konden bezoeken.

Alle activiteiten kregen veel aandacht en omdat ze verspreid waren in het dorp, was het een levendige sfeer tijdens deze editie van OMD.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie