Afbeelding
Pixabay

Ede wordt 55e Regenbooggemeente van Nederland

22 januari 2021 om 08:41 Politiek

EDE Ede sluit zich aan bij de 54 gemeenten in Nederland die zich actief inzetten voor de LHBTI-gemeenschap. Dit betekent dat de gemeente actief beleid gaat voeren voor de sociale acceptatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en interseksemensen, de zogeheten LHBTI’s. Het college is het eens met het initiatiefvoorstel van zeven fracties in de raad, maar wil LHBTI-inwoners in de gemeente wel actief betrekken bij de ontwikkeling van het beleid. ‘Niets over u zonder u’, is het uitgangspunt.

Tijdens de oordeelvormende raadsvergadering donderdagavond kwamen zeven partijen met het voorstel om Ede uit te roepen tot Regenbooggemeente: D66, GroenLinks, GemeenteBelangen, PvdA, VVD, CDA en fractie Wijnsouw, met als eerste ondertekenaarD66. Het college wil een hoge prioriteit geven aan het werven van inwoners uit de LHBTI-gemeenschap. Lokale politieke partijen wordt gevraagd ook mensen uit hun achterban te enthousiasmeren.

ONVEILIG Volgens Charlot Pierik, projectleider Regenboogsteden van de stichting Movisie, zijn er wel meer gemeenten die zich hebben uitgeroepen tot Regenbooggemeente, in totaal circa 80, maar het traject van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) beperkt zich tot de G50 (vijftig grootste gemeenten), plus wat extra gemeenten die zich in een vroeg stadium hebben aangemeld. Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de LHBTI-inwoners van Oost-Nederland zich onveilig voelt, op straat of bij het uitgaan. Dat is tweemaal zo hoog als bij niet-LHBTI-inwoners. ,,Eén op de drie LHBTI-inwoners die verhuisd is, gaf aan dat de buurt een reden is om te verhuizen, terwijl dit onder niet-LHBTI-inwoners slechts één op de vijf betreft.” De gemeente Ede onderneemt actie op het gebied van inclusie, maar de initiatiefnemers vinden dat er meer kan en moet gebeuren om te werken aan een inclusieve samenleving voor álle Edenaren.

BELEID Van de gemeenten in Gelderland met 100.000+ inwoners waren alleen Apeldoorn en Ede nog geen Regenbooggemeente. Vanuit het ministerie van OCW worden de grotere gemeenten die een intentieverklaring ondertekenen ook financieel gesteund in hun beleid voor LHBTI-inwoners. Het plaatsen van een handzaam overzicht van LHBTI-relevante informatie kan onderdeel zijn van een dergelijk beleid. Evenals in het beleid tegen eenzaamheid specifiek aandacht schenken aan het hogere risico op eenzaamheid voor zowel jonge als oudere LHBTI-inwoners en ruimte bieden voor het organiseren van activiteiten voor LHBTI-inwoners, zoals informatiebijeenkomsten rondom de coming-outdag. 

Als eerste dient in kaart te worden gebracht wat er al gebeurt op dit gebied en op basis daarvan welke zaken goed werken en uitgebouwd kunnen worden of welke zaken juist op een andere manier moeten worden aangepakt. Volgens Stefan Neijenhuis (D66) is Ede voor iedereen, maar dat komt niet vanzelf. ,,Vele LHBTI’ers voelen zich onveilig.” Het is geen vrijblijvend voorstel, daarom worden ook concrete stappen voorgesteld.

Door Gerard van Wijk

Mail de redactie
Meld een correctie

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie