Afbeelding
Gerd Altmann/Pixabay

Ruim veertig procent Edese bedrijven ontving in 2020 coronasteun

16 februari 2021 om 14:33 Economie Coronavirus

EDE In de gemeente Ede hebben in 2020 in totaal 1345 bedrijven (exclusief zzp’ers) coronasteun ontvangen. Dat is 41,1 procent van alle bedrijven met twee of meer werkzame personen. Van de horeca-ondernemers in Ede (285 bedrijven in totaal) kreeg 78,1 procent in 2020 geld uit minimaal één steunmaatregel. Van de 8.660 zzp’ers maakt 21,5 procent gebruik van minimaal één coronaregeling. In totaal gaat het om 1.865 eenpitters uit Ede. 

Dat blijkt uit recent gepubliceerde CBS-cijfers. Het statistiekbureau bekeek voor haar analyse hoeveel bedrijven in het afgelopen jaar minimaal één steunmaatregel kregen. Ze keken alleen naar bedrijven met twee werkzame personen of meer, omdat zzp’ers relatief weinig gebruik maken van deze regelingen. 

Onder de hard getroffen horeca-ondernemers wordt uiteraard veel gebruik gemaakt van coronasteun. Dit geldt landelijk voor zo’n driekwart van alle horeca-ondernemingen. Van de zzp’ers kreeg landelijk gezien vorig jaar ruim een kwart coronasteun. Zij maken vooral gebruik van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo).


OVER DE CIJFERS Op de kaart zie je hoeveel bedrijfsvestigingen met twee of meer werkzame personen (dus exclusief zzp’ers) gebruik maken van minimaal één van de coronaregelingen. Hier lees je om welke regelingen het gaat. Dit aantal is afgezet tegen het totale aantal bedrijfsvestigingen met minimaal twee werkzame personen, om te komen tot het aandeel bedrijven met coronasteun. Dat percentage bepaalt de kleur op de kaart. Klik je op een gemeente, dan zie je ook cijfers over het aantal en aandeel zzp’ers dat coronasteun ontving, en het aantal en aandeel horeca-ondernemers dat gebruik maakte van één van de coronaregelingen. 

De cijfers zijn gemeten op 31 december 2020: het gaat om alle bedrijven waarvan de aanvraag uiterlijk 31 december is goedgekeurd en geregistreerd. Alle absolute aantallen zijn afgerond op vijftallen. De gegevens die het CBS heeft verzameld komen van verschillende bronnen, waaronder het UWV. Meer over de cijfers lees je in het tabblad Toelichting van de maatwerktabel ‘Financiële regelingen corona per regio’. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie