Jan Gast zet zich zijn hele leven al in als vrijwilliger. Tegenwoordig doet hij dit onder meer voor Ede Vitaal.
Jan Gast zet zich zijn hele leven al in als vrijwilliger. Tegenwoordig doet hij dit onder meer voor Ede Vitaal. Doriet Willemen
Vrijwilliger in Beeld

Jan Gast zet zich ook sportief in

24 februari 2021 om 17:28 Maatschappelijk

EDE 2021 is het Jaar van de Vrijwilliger. Vrijwilligerswerk heb je in allerlei soorten en maten, net zoals er ook heel veel verschillende vrijwilligers bestaan. In deze rubriek vertellen mensen uit Ede (of uit één van de omliggende dorpen) wat zij voor vrijwilligerswerk doen en waarom.

Naam: Jan Gast
Leeftijd: 74
Woonplaats: Ede
In het dagelijks leven: pensioen
Vrijwilligerswerk: Assisteren bij sportieve activiteiten van Ede Vitaal
Organisatie: Sportservice Ede
Quote: ‘Wanneer ik gevraagd word om te helpen met iets, dan vraag ik mezelf altijd af: waarom zou ik het niet doen? En als het dan binnen mijn mogelijkheden past, dan zeg ik ‘ja’ ’

FIT EN VITAAL ,,Ik denk dat Ede Vitaal voor heel veel mensen een prima tijdsbesteding is”, stelt Jan Gast. Ede Vitaal is een project waarbij plezier in bewegen centraal staat. Het is speciaal bedoeld voor mensen van 55+ die graag vitaal en gezond door het leven willen gaan. Met zijn 74 jaar behoort Jan zelf ook tot de doelgroep en samen met zijn partner nam hij dan ook deel aan de eerste bijeenkomst. Hier raakte hij aan de praat met de medewerkers van Sportservice Ede die het project opgezet hadden. Van het één kwam het ander en in plaats van gewoon deelnemer, is Jan nu als vrijwilliger bij het project betrokken.

VROLIJK ,,Beweging en sociale contacten doen een mens goed”, is de overtuiging van Jan. ,,En bij Ede Vitaal krijg je het allebei tegelijk! Voor corona hebben we een paar bijeenkomsten gehad en mijn ervaring is dat de deelnemers vrolijk werden en het prettig vonden om andere mensen te ontmoeten. Als we straks de lessen van Ede Vitaal weer oppakken, is het de bedoeling dat sportverenigingen uit Ede en omgeving trainingen geven die geschikt zijn voor ouderen. Te denken valt aan tennis, jeu de boules, walking hockey (in rustig tempo met een zachte bal), Nordic Walking, badminton, aqua sport of golf.

EEN LEVEN LANG Jan geeft ondersteuning bij de lessen van Ede Vitaal: ,,Dit houdt in dat ik op de achtergrond bezig ben om ballen op te rapen, of met aanwijzingen geven. Ik word ook wel door andere organisaties gevraagd om mij in te zetten. Door de jaren heen heb ik als vrijwilliger uiteenlopende bezigheden gehad. Dat begon al op school met het maken van de schoolkrant en later heb ik van alles gedaan: van penningmeester tot klusjesman en van collecteren tot gastlessen geven. Ik stel mezelf altijd de vraag: waarom zou ik het niet doen? Zolang het past binnen mijn mogelijkheden doe ik het. Ede Vitaal en mijn wekelijkse vrijwilligersochtend bij de Mixed Hockey Club Ede vormen tegenwoordig mijn vaste vrijwilligerswerk. Daarnaast help ik regelmatig bij kortlopende activiteiten.”

De volgende keer vertelt Djonie Jacobsen over zijn inzet als technicus bij optredens in poppodium Astrant.

Dit artikel wordt u aangeboden door meerdere samenwerkende vrijwilligersorganisaties. ,,Vrijwillige inzet, voor iedereen is er iets passends. Graag willen we samen met u gaan ontdekken wat dat is. Bel daarvoor Malkander: 0318-208080.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie